Ir tāds teiciens, ka "talantu jau nevar nodzert". Ja kāds ir ar dabas dotu dāvanu un izcils mūziķis, aktieris vai cita radošā aroda pratējs, grādīgie pat palīdzot piesaistīt mūzas. Taču – vai tā tiešām ir? To podkāsta "Zinātne vai muļķības" epizodē par alkoholu vaicājām narkoloģei un toksikologam.

Runa nav tikai par talantu vien. Cilvēki arī bieži mēdz teikt, ka alkohols personību neietekmējot vispār. Ja kāds reibumā kļuvis agresīvs, tad tas nozīmē, ka šis cilvēks patiesībā pēc dabas tāds ir bijis, tikai alkohols palīdzējis atlaist bremžu pedāli. Tieksmes, kuras skaidrā prātā cilvēks apvalda, reibumā nu izpaužas pēc pilnas programmas. Tomēr ir arī tie, kas uzskata – es reibumā kļūstu pavisam cits cilvēks! Tas neesmu es, bet gan velna dzira, kas runā. Vai tā ir un ko par to saka psihiatre un narkoloģe Rita Kuzņecova?

"Ir pataloģiskas reibuma formas, kas rodas mijiedarbībā ar citām saslimšanām, īpaši ar smadzeņu bojājumiem. Bet tā, ka kāds kļūst pilnīgi cits cilvēks komunikācijā vai saskarsmē ar citiem? Diez vai," uzskata psihiatre. Par tiem, kas skaidrā ir miermīlīgi, bet reibumā allaž meklē kašķi un vicina dūres, Kuzņecova saka: "Ir jāmeklē cēlonis, kāpēc cilvēks tā uzvedas. Tas var būt arī smadzeņu bojājums vai kāda cita psihiatriska saslimšana."

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Bet vai var nodzert talantu? "Absolūti. Tas ļoti ietekmē. Nav neviena sistēma, ko alkohols neietekmē. Koncentrēšanās spējas un atmiņa būs pirmās, kas pasliktināsies. Tas ir mīts, ka talantu nevar nodzert," bilst speciāliste.

Podkāstā, ko var klausīties "Spotify", "Apple Podcasts" un citās podkāstu platformās, kā arī skatīties "YouTube", uzzināsi, vai taukaini ēdieni palīdzēs samazināt reibuma pakāpi. Tāpat ar narkoloģi un toksikologu runājam par to, vai no lētajiem dzērieniem ir smagākas paģiras nekā no "augstā plauktiņa" dzirām. Vai ir kāds veids, kā ātrāk atbrīvoties no promilēm. Kāpēc viens reibumā kļūst agresīvs, bet cits – nē. Un – vai iespējams nodzert talantu?

--

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!