"Jaunā paaudze nemācētu pat govi normāli izslaukt!" jauniešos vīlušies vecāki mēdz pārmest pārlieku koncentrēšanos uz mūsdienu tehnoloģijām, novārtā atstājot "īstās un praktiskās" dzīves gudrības. "Zinātne vai muļķības" sarunu festivāla "Lampa" speciālizlaidumā šķetināja, vai mūsdienās vispār ir nepieciešamas tās pašas prasmes, kas mūsu priekštečiem, kā arī, vai modernās tehnoloģijas cilvēkus padara dumjākus.

Skaidrot mūsdienu cilvēka attiecības ar tehnoloģijām bija aicināts klīniskais psihologs un pētnieks Edmunds Vanags, kā arī tehnoloģiju entuziasts un digitālā mārketinga profesionālis Dāvis Freibergs.

Kāds klausītājs, kurš strādā kuģniecības nozarē, minēja piemēru, kāpēc, viņaprāt, cilvēki ir kļuvuši dumjāki: "Šaurumā braucošs kuģis zaudējis stūri. Ko dara kapteinis? Zvana man un prasa: "Ko darīt?" Es viņam atbildu, lai met enkuru."

Neskatoties uz spilgto piemēru, abi eksperti vērtē – viedierīces cilvēkus dumjākus tomēr nepadara. "Mēs nezinām, vai tehnoloģijas ir tā kauzalitāte, vai tas ir tas cēlonis. Iespējams, tās ir saistītas ar to, bet, vai tas būs vienīgais iemesls, mani māc šaubas," vērtē Vanags, kurš raidījuma gaitā uzsver, ka nepārprotamu rezultātu šajā jautājumā pētījumos nav.

Līdzīgās domās ir arī Freibergs, kurš atgādina, ka dumji cilvēki ir bijuši vienmēr, taču šobrīd sociālo mediju platformas dumjiem viedokļiem palīdz izskanēt skaļāk, radot ilūziju, ka šādu cilvēku ir vairāk kā agrāk.

Foto: DELFI

Vienlaikus Edmunds Vanags konspektē kāda pētījuma rezultātus: "Cilvēki, kuri biežāk ikdienā lieto uz GPS navigācijas balstītas sistēmas, viņiem caurmērā ir vājākas vizuāli telpiskās orientēšanās spējas. Ja tos cilvēkus mēs atstātu mežā, ja viņi ieietu sēnēs nezināmā vietā, varētu diezgan droši teikt – viņiem būtu grūtāk iziet no meža nekā tiem, kas lieto papīra kartes."

Psihologs arī sarunas gaitā kliedē mītus par mūsu spējām darīt vairākas darbības vienlaikus jeb nodarboties ar "multitāskingu": "Ir pilnīgi skaidrs, ka mēs kā cilvēki, kā bioloģiskas sugas pārstāvji, varam darīt vienlaikus tikai vienu lietu labi un kvalitatīvi." Vanags sarunas gaitā piedāvā ikvienu mājas apstākļos veikt eksperimentu, lai pārliecinātos, ka cilvēks nav radīts vairāku darbību veikšanai vienlaikus.

Mums rodas ilūzija, ka darām vairākas lietas vienlaikus. Taču, ja paskatāmies, ko dara mūsu prāts, viņš vienkārši ļoti ātri pārslēdzas no viena informācijas kanāla uz otru.

Edmunds Vanags, psihologs

Raidījuma gaitā vadītāji ar viesiem apsprieda arī tādas tēmas kā "attention span" jeb mūsu spēju noturēt ilgstošu uzmanību, nostalģiju pēc senām tehnoloģijām, kā arī daudz ko citu.

Raidījuma "Zinātne vai muļķības" klātienes epizodi atkārtojumā var skatīties "YouTube", bet klausīties "Spotify", "Apple Podcasts" un citās platformās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!