Kā vētra "Kīrans" britiem sabojāja tējas garšu
Foto: AFP/Scanpix/LETA

Aizvadītā gada novembrī vētra "Kīrans" pamatīgi ārdījās vairākās Eiropas valstīs Ziemeļeiropā un Rietumeiropā. Vētra, kuras vēja brāzmu ātrums pārsniedza 200 kilometrus stundā un pietuvojās 60 metriem sekundē, nodarīja postījumus Apvienotās Karalistes dienvidu piekrastes reģionos un arī Francijā. Cieta arī Vācija, Nīderlande, Spānija un citas Eiropas valstis. 21 cilvēkam šī dabas stihija laupīja dzīvību, taču ne tikai. Nupat jaunā pētījumā secināts, ka vētra atņēmusi britiem vēl ko ļoti svarīgu – perfektas garšas tēju.

Par to, kā pareizi pagatavot melno tēju, protams, var spriest un strīdēties. Gluži kā par kafiju. Kāds teiks, ka vislabāko garšu dabūsim, ja apliesim tējas lapas ar verdošu ūdeni, kura temperatūra ir precīzi 100 grādi pēc Celsija skalas. Citi ir pielaidīgāki un saka, ka der jebkas diapazonā no 90 līdz 98 grādiem vai no 95 līdz 98 grādiem. Īstiem tējas pazinējiem noteikti svarīgs arī tas, kāds ir izmantotais ūdens, kā tas tiek vārīts un kādā krūzē dzēriens pasniegts. Taču, ja tu esi kā vairums cilvēku, visticamāk, melno tēju, daudz nedomājot, aplej ar līdz 100 grādiem uzvārītu ūdeni. Un ja nu pēkšņi ūdens sāk vārīties zemākā temperatūrā? Kāds varbūt neko nepamanīs, bet kāds noteikti jutīs, ka tēja šoreiz garšo kaut kā citādāk. Kaut pagatavota tika tieši tāpat! Lūk, to pieredzēja Redingas iedzīvotāji "Kīrana" laikā.

Redingas Universitātes doktorants Keilebs Millers veltīja savu laiku, lai pievērstos šim britiem tik nozīmīgajam jautājumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!