Turpinoties klimata pārmaiņām, vai varam tādus gadījumus kā svētdien un pirmdien gaidāmās ārkārtīgi stiprās lietusgāzes un nesen Cēsīs un Bauskā notikušās vētras ar virpuļviesuļiem sagaidīt biežāk? No dažiem stipriem negaisiem gan secinājumus izdarīt nevar, un tieši tāpēc klimata pētnieki izmanto ilgtermiņa datus. Tur tendences liecina, ka ar ekstrēmiem nākotnē nāksies rēķināties arvien vairāk. Par to podkāstā "Zinātne vai muļķības" izvaicājām divus zinošus speciālistus.

Astronomijas un meteoroloģijas entuziasts Martins Bergšteins un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Prognožu un klimata daļas vadītājs Andris Vīksna skaidro – tipiski, lai vērotu izmaiņas, par atskaites punktu tiek ņemts 30 gadu periods. Šobrīd aktuālais atskaites punkts ir laika posms no 1991. līdz 2020. gadam. Un šie dati liecina, ka klimats tiešām mainās.

Vīksna apstiprina – tas notiek kā Latvijā, tā visā pasaulē. Redzamākās lietas, protams, ir vidējās gaisa temperatūras paaugstināšanās, kas izteikti novērojama pēdējo pusgadsimtu. Šī tendence saglabāsies. Taču vidējās temperatūras pieaugums par dažiem grādiem nebūs tas, kas cilvēkos raisīs sajūtas – jā, dabā notiek būtiskas pārmaiņas. Tie būs laikapstākļu ekstrēmi.

"Aizvien biežāk būs tropiskās naktis, kad naktī temperatūra nebūs zemāka par 20 grādiem. Būs vairāk intensīvu lietusgāžu," skaidro Vīksna. Meteorologiem ir duālas izjūtas – no vienas puses kā profesionāļiem ir gandarījums, ka modeļi piepildās. Taču no cilvēku skatu punkta tas, ka piepildās pesimistiskas prognozes, nekas labs nav. Klimatam turpinot mainīties, ekstremālu gadījumu būs arvien vairāk. Latvijā bāzes situācija gan nav tik slikta, taču arī te ietekmi jutīsim, brīdina Vīksna, pieminot vasaras karstuma viļņus, kam nav gatava nedz sabiedrība, nedz infrastruktūra.

Arī minēto virpuļviesuļu risks var pieaugt. Kaut nevar katru atsevišķu "koklauzi" Cēsīs vai Bauskā nodēvēt par tiešām klimata pārmaiņu sekām un pateikt, jā, šīs vētras ir tikai klimata pārmaiņu dēļ, "scenāriji parāda, ka šādu ekstremālu gadījumu skaits pieaugs. Šīs izpausmes nav kaut kur nākotnē, tās redzamas jau tagad," piebilst Vīksna.

Foto: Jānis Sildniks/DELFI

Lietusgāzēs, kas sāksies svētdienas vakarā, turpināsies visu nakti un arī pirmdienā, var nolīt pat divu mēnešu norma, brīdina meteorologi. Lietu pavadīs arī spēcīgs vējš, kas brāzmās var sasniegt pat 30 metrus sekundē. Iespējami būtiski postījumi – lūzīs koku zari un pat koki, tāpēc Rīgas pašvaldība rekomendējusi cilvēkiem, kam ir tāda iespēja, pirmdien strādāt no mājām un ārpus telpām bez īpašas vajadzības nedoties.

Savukārt par to, kā vispār veidojas virpuļstabi un vai Latvijā kādreiz sagaidīsim arī tādu pamatīgu tornado, kāds redzams ASV katastrofu filmās, klausies podkāstā "Zinātne vai muļķības", kas pieejams platformās "Spotify", "Apple Podcasts" un "YouTube".

--

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!