Jūs iepazīstaties ar kādu personu vārdā Jānis vai Laima un padomājat – viņš tiešām izskatās pēc Jāņa, bet viņa – pēc Laimas. Izrādās, mūsu izskats ar laiku zināmā mērā pielāgojas vecāku dotajam vārdam, izpētījuši zinātnieki.

Amizantā pētījumā, ko veikusi starptautiska zinātnieku komanda, skaidrots, vai un kāpēc cilvēki ar laiku sāk "izskatīties" kā radīti saviem vārdiem, raksta portāls "Science Alert". Pētījumā piedalījās gan cilvēki, gan tika izmantoti mašīnmācīšanās algoritmi.

Pētījumā iesaistītajiem tika parādīta pieauguša cilvēka fotogrāfija ar četrām iespējamām vārda izvēlēm, un pareizo vārdu viņi izvēlējās biežāk, nekā tas būtu iespējams, minot uz labu laimi. Toties, kad tika rādītas bērnu fotogrāfijas, pētījuma dalībnieki ne tuvu nespēja "savilkt kopā" sejas ar pareizajiem vārdiem.

Saskaņā ar šo teoriju, indivīdiem var attīstīties sejas īpašības, kas atbilst sabiedrības priekšstatiem, kas saistītas ar viņu vārdiem. Piemēram, sieviete vārdā Džoja ("Joy" – angliski "prieks") laika gaitā var kļūt un izskatīties jautrāka, jo viņas vārds ir ar pozitīvu nokrāsu. To var neapzināti panākt arī ar matu sakārtojumu, grimu, brillēm, pīrsingiem vai sejas izteiksmi.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!