Foto: Midjourney/DELFI

Ja ir kāda slimība, kam "īpašumtiesības" pieder sievietēm, tad tā ir histērija. Ilgu laiku dalījusi troni ar citu "sieviešu slimību" – migrēnu, bet šodien ir skaidrs, ka tās abas var skart arī vīriešus. Turklāt, mūsdienās histērijas zīmogu mediķi neuzliek visām sieviešu darbībām, kas vīriešiem rada kaut nelielas neērtības vai ko grūti izskaidrot. Šī "slimība" vispār ir izsvītrota no ASV Psihisko traucējumu diagnostikas un statistikas rokasgrāmatas.

Jau nosaukums "histērija" norāda uz piederību vienam dzimumam, jo cēlies no grieķu vārda "hystera" ("dzemde"), līdz ar to pēc noklusējuma skaidrs, ka no tās nevar ciest tie, kam šā orgāna nav. Tātad vīrieši nevarēja būt "histēriski". Kāds dzemdei sakars ar histēriju? Pēc seno ārstu un domātāju uzskatiem – vistiešākais. Jo dīvaino, neizskaidrojamo sieviešu uzvedību izraisīja "klejojoša" un "nemierīga" dzemde.

Histērija bija biedējoša, ļoti ilgu laiku to nespēja izskaidrot. Turklāt sievietes – tās jau vispār nav saprotamas! Gadsimtiem ilgi histērija tik izmantota kā "dramatiska medicīniska metafora visam, kas vīriešiem šķita noslēpumains vai nekontrolējams" sievietēs un kas viņus biedēja, norāda Ilinoisas universitātes emeritētais vēstures profesors Marks Mikale pētījumā, kas 1989. gadā publicēts žurnālā "History of Science".

Zem diagnozes "histērija" varēja pastumt visu – depresiju, menopauzi, multiplo sklerozi, neauglību, melanholiju, nepaklausību un jebkuru vēlmi protestēt vai sevi pierādīt.

Ar laiku histērija no ginekoloģijas sadaļas pārgāja uz garīgo saslimšanu "klubiņu", un modernajā medicīnā histērija jau vairs nav viena medicīniska diagnoze, tā fragmentējusies daudzās kategorijās, tai skaitā epilepsija, šizofrēnija, histrioniski personības traucējumi (histrionisks – dramatisks, teatrāls), funkcionāli neiroloģiski simptomu traucējumi, disociatīvie traucējumi, depresija, panikas lēkmes uc.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!