Šogad par sēņu trūkumu mežā sūdzēties nevar. Vai ir tā, ka labs sēņu gads mežā nozīmē arī vairāk darba toksikologiem? Rīgas Austrumu klīniskās universitātes Intensīvās terapijas klīnikas vadītājs un toksikologs Roberts Stašinskis podkāstā "Zinātne vai muļķības" atzīst, ka korelācija ir – jo mežā vairāk sēņu, jo vairāk pacientu.

"Tā ir slikta korelācija, bet tajā pašā laikā ir pozitīvas tendences. Ja paskatāmies vairāku gadu šķērsgriezumā (vai ar Initu esam labi darījuši savu darbu un esam saklausīti, vai cilvēki paši kļuvuši prātīgāki), bet saindēšanās gadījumu skaits gadu no gada samazinās."

Viņš skaidro, ka ar jēdzienu "indīga sēne" gan nav tik vienkārši. Tās var nosacīti iedalīt astoņās apakšgrupās, un katrai būs kas specifisks un savi saindēšanās simptomi. "Viena no visbiežākajām izpausmēm ir slikta dūša, vemšana, sāpes vēderā. Bet ir sēnes, kuru simptomi sākas vēlāk un skar citas orgānu sistēmas," bilst ārsts. Ja pēc alksnenes vai vilnīša simptomi parādās pirmajās divās vai trijās stundās, tad pēc ļoti bīstamo balto un zaļo mušmiru apēšanas pirmie simptomi var būt pat tikai pēc 12 vai 24 stundām.

Tāpat jāuzmanās, lietojot uzturā sēnes kopā ar alkoholu. "Ir atsevišķas sēnes, kas kopā ar alkoholu rada organismam nevēlamas reakcijas, tā saucamā alkohola disulfirāma reakcija. Tās pat nevarētu saukt par indīgām sēnēm, jo kļūst indīgas tikai saskarsmē ar alkoholu. Piemēram, tintenes. Tās savā būtībā ir ēdamas, bet, saistoties ar alkoholu, parādās sirdsklauves, asinsspiediena svārstības, reiboņi. Ja ēd tikai šīs sēnes, nekas tāds neparādās," brīdina toksikologs.

Jebkurā gadījumā, ja parādās veselības problēmas, neatkarīgi no iemesla, jādodas mājās. "Ja ir aizdomas, ka pie vainas ir sēnes, var uzzvanīt Saindēšanās un zāļu informācijas centram, izskaidrot situāciju, un speciālisti pēc simptomiem mēģinās indentificēt, par ko ir runa. Tas ļaus saprast, vai cilvēks var palikt mājās, vai ir obligāti jādodas uz slimnīcu un jāsaņem ļoti specifiska ārstēšana," skaidro Stašinskis.

Vairāk par sēņu lasīšanu un sēņu ēšanu vari uzzināt, klausoties "Zinātne vai muļķības" gan "Spotify", gan "Apple Podcasts", gan citās podkāstu platformās. Raidījumu var skatīties arī "YouTube".

--

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!