Jo labāks sēņu gads mežā, jo vairāk darba arī toksikologiem, glābjot cilvēkus, kas grozā ielikuši indīgas sēnes. Diemžēl ir arī tādi, kas mušmires (un citas sēnes ar apreibinošu vai halucinogēnu efektu) ēd apzināti – lai apreibinātos. Par sekām podkāstā "Zinātne vai muļķības" stāsta toksikologs Roberts Stašinskis.

Tendence apzināti patērēt mušmires piedējos gados ir pieaugusi, atzīst ārsts. Viņš stāsta par kādu gadījumu no savas pieredzes.

"Viens šāds sēņu ēdājs nokļuva slimnīcā. Jutās salīdzinoši labi, bet viņš sevi asociēja ar dievu. Viņš man stāsta, ka no septītā stāva loga mēs redzam mežu, kuru viņš kā dievs ir radījis – tur ir zaķi, vilki, lāči un kas tik vēl ne. Tad viņš atceras: "Klau, bet šajā mežā neesmu vāveres palaidis!" Ko šis cilvēks dara? Ver vaļā logu un mēģina pa to izkāpt ārā uz šo mežu." Par laimi, klāt bija personāls, un šim "dievam" nebija iespējas izkāpt pa logu. Tas pēc pusotras sekundes būtu beidzies ar cilvēka nāvi.

"Ja kāds ir lietojis un kādam ir šāda veida vīzijas un halucinācijas, nekādā gadījumā viņu nedrīkst atstāt vienu pašu. Tas var beigties traģiski," uzsver ārsts.

Par šo gadījumu un daudz ko citu ar sēnēm saistītu uzzināsi, klausoties "Zinātne vai muļķības" platformās "Spotify", "Apple Podcasts" un skatoties video ierakstu "YouTube".

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!