Ja ļoti garšo gaileņu vai beku mērce, bet negribas katru reizi doties uz tirgu vai pērties iekšā mežā ar groziņu vienā un nazi otrā rokā – vai šīs sēnes var "pieradināt" un panākt, ka tās aug tuvu mājām? Latvijas Nacionālā dabas muzeja mikoloģe Inita Dāniele raidījumā "Zinātne vai muļķības" stāsta, ka tik vienkārši tas nebūs.

"Var jau mēģināt, bet gailenes un bekas ir mikorizas sēnes. Tām vajag pareizo koku. Ja mēģināsiet tās iestādīt zem ābeles, tās noteikti neaugs. Ja jums ir piemājas birzīte, var mēģināt. Taču jūs tāpat nezināsiet, vai tās izauga tāpēc, ka esat tur izbēruši gaileņu atliekas, vai tāpēc, ka tur vienkārši ir piemēroti apstākļi, un tās tāpat būtu tur izaugušas," bilst mikoloģe. "Ar mikorizas sēnēm ir vissarežģītāk. Var mēģināt audzēt koksnes sēnes, tās pašas austeru sānauses (austersēnes) vai atmatenes (šampinjonus)."

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Ar sēnēm reizēm ir tāpat kā ar bitēm – neko nevar zināt. Skaidrs gan tas, ka uz palodzes beku neizaudzēt, tāpēc pilsētniekiem neatliks nekas cits, kā vien vērt vaļā maku vai doties uz mežu.

Vairāk par sēņu lasīšanu un sēņu ēšanu vari uzzināt, klausoties "Zinātne vai muļķības" gan "Spotify", gan "Apple Podcasts", gan citās podkāstu platformās. Raidījumu var skatīties arī "YouTube".

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!