Pēdējos gados zināmā daļā sabiedrības populārās kļuvis uzskats, ka mušmiru ēšana ir lietderīga gan veselībai, gan lai sasniegtu specifisku reibuma stāvokli. Podkāstā "Zinātne vai muļķības" toksikologs Roberts Stašinskis atgādina, kāpēc tā nav laba ideja.

Jau pirms vairākiem gadiem šo tematu aktualizēja "Delfi" – cilvēki vāc un nes mājās mušmires, no kurām tad pagatavo uzlējumus vai citādi apstrādā, lai pēc tam lietotu kā zāles gan iekšķīgi, gan ārīgi. "Pa pilītei, pievienojot glāzei ūdens, katru dienu palielinot devu līdz 20 pilītēm un samazinot atpakaļ līdz vienai pilītei, 40 dienu kūrē var dziedēt un attīrīt organismu," toreiz apgalvoja kāds mušmiru uzlējumu proponents sociālajā tīklā "Facebook".

Roberts Stašinskis toreiz atgādināja (tiem, kam vēl tas nav skaidrs), ka mušmire ir indīga sēne, un atšķirībā no apstiprinātiem medikamentiem, uz kuriem netradicionālās medicīnas piekritēji mēdz raudzīties ar skepsi, nav precīzi dozējama. Ārsts norādīja, ka no dažiem pilieniem sarkano mušmiru-spirta šķīduma diez vai kas ļoti slikts veselībai notiks, taču arī pozitīvu efektu diez vai būs. "Es par to ārkārtīgi šaubītos," sprieda ārsts un piebilda, ka efekts drīzāk ir vairāk psiholoģisks, ne fizioloģisks.

Podkāstā "Zinātne vai muļķības" Stašinskis piebilst, ka šobrīd daļai cilvēku sarkano mušmiru lietošana ir aktuāla arī cita iemesla dēļ – lai apreibinātos. "Ja runājam par sarkano un panteru mušmiri, tad rezultāts ir alkohola reibumam līdzīgs stāvoklis. Tā tas arī tiek definēts." Ja tiešām gribas apreibināties, drošāk un kontrolētāk tomēr ir iedzert alu, konjaku vai šņabi, ko vismaz var precīzi dozēt un aptuveni prognozēt sagaidāmos efektus. "Sēnēs turpretī nav tikai viena viela, tur ir ļoti daudz dažādu vielu komplekss. Sarkanā mušmire ir pirmā sēne, kurā tika atrasts arī muskarīns, un muskarīna viena no galvenajām blaknēm ir slikta dūša un vemšana." Ja gribas apreibināties ar sarkanajām mušmirēm, jārēķinās, ka var trāpīties arī tāda sēne, kurā pietiekami lielā daudzumā uzkrājies muskarīns, lai izraisītu sliktu dūšu, vemšanu un caureju. "Rezultātā būšu gan piedzēries, gan novēmies. Vai tas ir tas foršākais?" retoriski jautā ārsts.

Par cilvēkiem, kas dažādas sēnes uzturā lieto, lai apreibinātos, Stašinskim ir ne viens vien stāsts no prakses. Piemēram, kāds pacients bija nolēmis, ka ir dievs, kurš radījis mežu, bet aizmirsis tajā salaist vāveres, tāpēc grasījās kāpt ārā pa septītā stāva logu, lai savu "projektu" pabeigtu līdz galam. Par šo un citiem ar sēņu lietošanu saistītiem gadījumiem vari klausīties podkāstā "Zinātne vai muļķības" platformās "Spotify", "Apple Podcasts" un citās, kā arī skatīties raidījumu "YouTube".

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!