Raidījumā "Zinātne vai muļķības" katrā epizodē otro daļu veltām klausītāju jautājumiem. Epizodē par kafiju, tai piedēvētajām labajām un sliktajām īpašībām, ar pamatīgu atrāvienu klausītāju visbiežāk iesūtītais jautājums ekspertiem bija par ikonisko, ja tā drīkst sacīt, rīta kombināciju – kafiju un cigareti. Diez vai kādu tas izbrīnīs, taču atgādināt par ļaunu nenāks – tā ir ideāla kombinācija tikai pamatīgām veselības problēmām, nekam citam.

"Nav lielākas riska kombinācijas miokarda infarktam kā rīta kafija kopā ar cigareti tukšā dūšā. Nav nekā sliktāka tam, lai progresētu ateroskleroze, hipertensija, kas, visticamāk, jūs novedīs pie miokarda infarkta," šādu dienas sākuma rituālu kritizē Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas neirologs Kristaps Jurjāns.

Ja rītu nevar iedomāties bez šīs kombinācijas, tas nozīmē, ka cilvēks atkarīgs uzreiz no divām vielām – kofeīna un nikotīna. "Pirmais, ko no rīta izdarāt, ir "pabarojat" savas divas atkarības. Kādā veidā vispār var iedomāties, ka tas ir kaut kas labs?" retoriski vaicā neirologs.

Pat bez uzsmēķēšanas, kur par negatīvo ietekmi uz veselību nav nekādu šaubu, arī tikai kafiju uzreiz pēc pamošanās nevajadzētu dzert. Kaut vai tāpēc, ka nebūs tas možuma efekts, ko cilvēki tipiski sagaida no kafijas.

"Kofeīns apmāna smadzenes. Tas darbojas kā adenozīna receptoru blokators. Adenozīns ir viela, kas izdalās smadzenēs, un tādējādi smadzenes saprot, ka mēs nogurstam. Pakāpeniski zūd spēks, gribas gulēt – tas dienas gaitā ir normāls process. Kofeīns piesaistās pie šiem receptoriem, un adenozīns tur vairs netiek klāt. Smadzenes adenozīnu nesajūt, mēs paliekam moži," skaidro neirologs. Taču no rīta, pirmo pusotru stundu pēc pamošanās, kafiju dzert nevajadzētu, "lai mums atbrīvotos adenozīna receptori un mēs varētu sākt sajust efektu no kafijas".

Raidījumā, kas klausāms "Spotify", "Apple Podcasts" un citās platformās, kā arī skatāms "YouTube", uzzināsi arī to, vai kafiju jādzer pirms vai pēc ēšanas, cik labi ir iestiprināties ar šo dzērienu pirms fiziskām aktivitātēm un cik ilgi "jāatiet" no kofeīna atkarības.

--

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!