Foto: Shutterstock

Pagājušā gadsimta 70. gados veselības aprūpē notika divas diametrāli pretējas lietas: ASV tika gaidīts plašs H1N1 jeb cūku gripas uzliesmojums, kas tā arī nenotika, bet PSRS plosījās nez no kurienes uzradies H1N1 gripas paveids.

Vīrusu pasaule ir dzīva un mainīga – tie nepārtraukti attīstās, progresē, notiek mutācijas, un cilvēce, parasti post factum, metas ar tiem cīņā, izmantojot jau esošus un atrodot jaunus medikamentus. Parasti cīņa ir veiksmīga, slimība tiek iegrožota un iestājas miers, vismaz uz kādu laiku. Taču viens gan – epidēmijas un pandēmijas nav iepriekš paredzamas. Bet gadās izņēmumi.

Gaidīja, bet neatnāca

Izklausās kā sliktā randiņā, vai ne? Taču ne šajā gadījumā.

1976. gada sākumā vienā no ASV militārajām bāzēm, kas atradās Ņūdžersijas štatā, mācību pārgājiena laikā 4. februārī pēkšņi saļima un nomira 19 gadus vecs ierindnieks. Autopsija un analīzes parādīja, ka Deivids Lūiss bija inficējies ar H1N1 jeb cūku gripu, vietnē "The Conversation" par šo notikumu raksta Pitsburgas Universitātes emeritētais dekāns, epidemiologs un ārsts Donalds Bērks.

Vēl 13 karavīri tika hospitalizēti, bet vispārējā pārbaude parādīja, ka ap 230 karavīru ir inficējušies ar šo gripu, tikai vieglākā, respiratorā formā, teikts pētījumā par šo slimības uzplaiksnījumu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!