Foto: Reinis Oliņš

Ikgadējos Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) apbalvojumus "Gada zinātnieks", "Gada jaunā zinātniece" un "Gada jaunais zinātnieks" šogad saņem RTU Dabaszinātņu un tehnoloģijas fakultātes Ķīmijas un ķīmijas tehnoloģijas institūta tenūrprofesors Sergejs Gaidukovs, pētniece Anda Gromova un pētnieks Oskars Platnieks.

Gada zinātnieku apbalvojumus piešķir, izvērtējot RTU akadēmiskā personāla zinātniskās darbības rezultātus un sasniegumus – zinātniskās publikācijas, iegūtos patentus un licences, piesaistītā finansējuma apjomu, dalību zinātniskajos projektos un pasākumos. Balvas katru gadu pasniedz RTU jubilejā – 14. oktobrī.

Tenūrprofesors Sergejs Gaidukovs ar savu pētniecisko darbu sekmē polimēru zinātnes attīstību. Viņa pētījumi saistīti ar polimēru tehnoloģiju attīstību, pārstrādi, polimēru kompozītmateriālu izstrādi, īpaši koncentrējoties uz ilgtspējīgu biopolimēru un biokompozītu attīstību, kā arī polimēru materiāliem 3D drukai un aditīvām tehnoloģijām. Viņa zinātniskajā komandā strādā arī balvu "Gada jaunais zinātnieks" un "Gada jaunā zinātniece" ieguvēji Oskars Platnieks un Anda Gromova, kura paralēli zinātniskajai darbībai ir arī RTU Doktorantūras skolas vadītāja, ieviešot jauno doktorantūras modeli.

"RTU veido zinātnisko bāzi Latvijai," uzsver RTU rektors Tālis Juhna, atgādinot, ka gan pirms 162 gadiem, kad RTU tika dibināta, gan šobrīd universitāte, piesaistot talantīgākos vietējos un starptautiskos pētniekus, attīsta arvien jaunus zinātniskos virzienus. "Savā pulkā esam uzņēmuši pasaules līmeņa zinātniekus, kuri ap sevi veidos jaunas zinātniskās grupas un attīstīs, piemēram, kosmosa, ģeoloģijas un citus zinātniskos virzienus, kas līdz šim nav bijuši tipiski RTU," viņš turpina. Tas iespējams, pateicoties ieviestajai tenūras sistēmai.

RTU ir pirmā universitāte Latvijā, kas ieviesa tenūras sistēmu. Tenūrprofesūra jeb pastāvīgās nodarbinātības profesūra ir īpaša profesoru motivācijas sistēma, lai atbalstītu augstas raudzes zinātniekus un sekmētu universitātes izcilību zinātnē.

RTU sveic jaunos tenūrprofesorus – Datorzinātnes, informācijas tehnoloģijas un enerģētikas fakultātes tenūrprofesoru Sjaodanu Panu, Būvniecības un mašīnzinību fakultātes tenūrprofesorus Juri Burlakovu un Andri Slavinski, Inženierekonomikas un vadības fakultātes tenūrprofesoru Agni Stibi. Diplomu saņem arī pirmā tenūrprofesore Latvijā – Būvniecības un mašīnzinību fakultātes Ilgtspējīgo būvmateriālu un inženiersistēmu institūta vadošā pētniece Diāna Bajāre.

Lai sekmētu RTU zinātnisko attīstību un palielinātu publikāciju citējumu skaitu, kas ir būtiski, virzoties uz RTU stratēģisko mērķi – iekļūt pasaules universitāšu TOP 500 –, šogad pirmo reizi pasniedz apbalvojumu "RTU Gada zinātniskais raksts". To saņem RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātes Pārvaldības un drošības institūta profesore Inga Lapiņa un pētniece Gaļina Robertsone par publikāciju, kurā pētīta digitālās transformācijas loma atvērto inovāciju un ilgtspējas veicināšanā.

Jauno apbalvojumu pasniedz par rakstu, kas publicēts kādā no pasaules labākajiem zinātniskajiem žurnāliem, indeksēts "Scopus" datubāzē pēdējo trīs gadu laikā un risina izaicinājumus, kas saistīts ar kādu no ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķiem.

Savukārt mācībspēkiem, kuri parādījuši izcilu sasniegumu pedagoģiskajā darbā, ik gadu RTU jubilejā pasniedz Akadēmiskās izcilības balvu. Šogad balvu kategorijā labākais mācībspēks saņem Inženierekonomikas un vadības fakultātes Pārvaldības un drošības institūta docents Uldis Kamols, bet par labāko jauno mācībspēku atzīts Būvniecības un mašīnzinību fakultātes Mašīnbūves un biomedicīnas inženierijas institūta vadošais pētnieks un docents Ernests Jansons. Balvu par akadēmiskās vides izcilības veicināšanu saņem Datorzinātnes, informācijas tehnoloģijas un enerģētikas fakultātes Lietišķo datorsistēmu institūta asociētais profesors Aleksejs Jurenoks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!