Foto: Shutterstock

"25 gadu vecumā varēju ballēties līdz agram rītam un pēc dažām stundām atkal būt svaigs kā gurķītis! Tagad daži aliņi iepriekšējā vakarā, un visa nākamā diena ir pilnībā "norakstīta"!" Tik bieži dzirdēti šādi stāsti, apcerot jaunības dienas, kad alkoholisko dzērienu lietošana šķietami neatstāja gandrīz nekādas negatīvas sekas uz nākamās dienas pašsajūtu. Bet tad, kad pārkāpts 30, 35 vai 40 gadu slieksnim... Taču – vai tā tiešām ir, ka paģiras ar vecumu neizbēgami "sit smagāk"? Ko par to saka pētījumi?

Ņemot vērā, cik daudz gaušanās stāstu dzirdēts par šo tēmu, tas gandrīz vai tiek pieņemts kā neapstrīdams fakts. Un nav jau arī ko apšaubīt cilvēku pieredzes stāstus. Kāpēc lai kāds mānītos, ka šobrīd pēc ballīšu dienām jūtas daudz sliktāk nekā pirms 10 vai 15 gadiem. Tāpēc vēl jo lielāks ir pārsteigums par to, ka zinātnē paģiru un vecuma sakarības nav plaši pētītas un vienprātīgi apstiprinātas. Tomēr ir vairāki izskaidrojumi, kādēļ, vecākam kļūstot, paģiras paliek arvien grūtāk panesamas.

Paģiras izraisa virkne faktoru mūsu organismā, kas notiek pēc pārmērīgas alkohola lietošanas. Alkohols mums ir indīgs. Tas ne tikai traucē nozīmīgus procesus šūnās. Mūsu organismā esošie enzīmi to sāk noārdīt, kā blakusprodukts veidojas acetaldehīds – cilvēkiem toksisks savienojums. Pēc tam, noārdoties tālāk, tas pārtop par acetātu un ūdeni.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!