Vakarā nopirkta kastīte ar mellenēm, bet nākamajā rītā ogas jau sapelējušas. Tā diemžēl ir realitāte, turklāt īpaši izteikti tas notiek ogu sezonas beigās. Kāpēc tā un kā uzglabāt ogas, lai tās tik ātri nesabojātos – to raidījuma "Zinātne vai muļķības" epizodē par pārtikas drošību, kas tapusi sadarbībā ar zinātnisko institūtu BIOR, stāsta institūta direktore Olga Valciņa un Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Pārtikas institūta docente Liene Ozola.

Ozola skaidro, ka problēmas aizmetņi lielākoties rodas tieši transportēšanas laikā. Vairākkārt mainās uzglabāšanas temperatūra. Siltākā laikā ogas transportē atdzesētā vidē, tad tās atkal pastāv noliktavā, nedaudz sasilst, tad atkal nonāk ledusskapī veikalā vai virtuvē. "Iepakojumā veidojas kondensāts," kas ir lieliska vieta pelējuma attīstībai, stāsta Ozola.

Daļēji vainojami arī paši klienti, kas ogu kastītes veikalā cītīgi groza un krata, lai pārliecinātos, vai tur nav sapelējušu ogu. "Beidziet spaidīt augļus un kratīt ogu kastes," mudina Ozola. "Jūs ogas sadragājat, iztek ārā sula un veidojas vēl labāka vide pelējuma attīstībai." Pietiek kastīti pacelt un apskatīties, vai netek ārā sula un nav acīmredzams pelējums. Ja ogas kastītē bojātas, tās var atdot veikala personālam, lai izņem no plauktiem.

BIOR direktore Valciņa skaidro, ka pelēšanas problēma izteiktāka var būt tieši vasaras beigās, kad ir pēdējās zemenes, mellenes. Tās līdz patērētājam mēro tālu ceļu, nereti tiek vestas ļoti ilgi vai zemā temperatūrā. "Tikko noliekam tās siltumā, pelējumam uzreiz ir barības vielas." Tas var uzrasties pat dažās stundās.

Kā panākt, lai ogas tik ātri nesapelē? Ozola iesaka izvairīties no šīs bieži pieļautās kļūdas – cilvēki atnes no veikala ogas, kas ir kastītē vai maisiņā, un tās uzreiz nomazgā, bet pēc tam liek ledusskapī. Tās kārtīgi neapžūst, un mitrums atkal veicina pelējuma veidošanos. Ozola pati parasti ogas izņem no maisiņa, kastītei reizēm noņem vāku, bet mazgā tikai pirms ēšanas.

Bet ko ar veltēm, kas augušas paša dārzā – augļu kokos, krūmos? Vai arī dārzā noplūkts ābols un mežā salasītas ogas jāmazgā? Uz to un daudziem citiem ar pārtikas drošību saistītiem jautājumiem Valciņa un Ozola atbild jaunākajā "Zinātne vai muļķības" epizodē, kas klausāma "Spotify", "Apple Podcasts" un skatāma "YouTube".

Zinātniskais institūts BIOR ir valsts nozīmes pētniecības centrs, kas izstrādā inovatīvas pētniecības metodes un rada jaunas, praktiski pielietojamas zināšanas dažādās jomās. Sadarbībā ar Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādi Latvijā jau ceturto gadu tiek rīkota kampaņa par pārtikas drošību "Safe2Eat" jeb par pārtiku bez riskiem veselībai. Tā norisināsies līdz oktobra beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!