Foto: Publicitātes foto
Latvijas zinātnieku komanda šobrīd pēta molekulu, kas varētu būt viena no saiknēm starp veselīgu uzturu un tālākiem dažādu kardiovaskulāro slimību riskiem. Aprunājāmies ar Latvijas Organiskās sintēzes institūta (OSI) Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas vadītāju prof. Maiju Dambrovu (attēlā vidū). Sarunai pievienojās arī projekta komanda – Rīgas Stradiņa universitātes doktorante Melita Vidējā un OSI vadošais pētnieks Jānis Kūka.

Labs of Latvia: Maija, kas ir jūsu zinātniskās darbības lauks?

Maija Dambrova: Mūsu zinātnes lauks ir jaunu vielu un esošo zāļu molekulāro mehānismu pētījumi. Mīklas, kas ir jāizprot dabā, lai saprastu, ko ar jaunām vielām varētu ietekmēt. Šīs jaunās vielas var būt gan ķīmiķu sintezētas, gan dabas radītas, tostarp ārstniecības augi, gan arī "vecas" vielas, kurām mēģinām atrast jaunus pielietojumus sakarā ar to, ka labāk saprotam molekulāros mehānismus. Tas ir diezgan interesants un arī detektīva cienīgs darbs. Mēs redzam efektu. Taču, lai saprastu visu ķēdīti, kas noved pie zāļu ietekmes novērošanas cilvēka organismā, tas ir diezgan sarežģīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!