Viena no lieliskākajām pastas īpašībām ir dažādās formas – forma pilda ne tikai estētisku funkciju, bet arī praktisku. Katra labāk piemērota kādam konkrētam ēdienam vai mērces tipam. "Jo raupjāka pastas virsma, jo labāk tā notur un uzsūc mērci. Ja pastas formai raksturīgi izliekumi, spraugas un dobumi, tad tā spēs absorbēt un noturēt smagākas un bagātīgākas mērces, piemēram, gaļas mērces, dažādu veidu ragū un dārzeņu mērces. Savukārt pasta ar gludāku formu un bez izliekumiem, būs piemērota vieglām mērcēm, kas gatavotas no olīveļļas vai baltvīna," skaidrots "Tasty.lv" ceļvedī par perfektu pastas formas un mērces saderību.
Taču, ja spageti, lingvīnī un līdzīgas formas pasta nevārītā veidā ir visai kompakta un iepakojumā aizņem maz vietas, tad spirāles, "trubiņas", gliemežnīcas vai līdzīgas formas ar lieliem izliekumiem un dobumiem pie vienāda produkta neto svara prasa daudz lielāku iepakojumu, jo lielāko daļu tilpuma aizņem gaiss. Laikā, kad arvien vairāk tiek domāts par videi draudzīgākiem produktu iepakošanas risinājumiem, šis ir interesants pētījumu virziens. Mazāki iepakojumi nozīmē ne tikai mazāk materiāla, bet arī mazāk aizņemtas vietas uzglabāšanā un transportēšanā, kas summā ilgtermiņā nozīmē mazāk iztērētu resursu, piemēram, degvielu, jo nepieciešams mazāk reisu, lai aizvestu līdzīgu preces daudzumu.