Campus  - 1932
Foto: LETA

Patīk vai nepatīk, bet tā ir realitāte – daudziem svinēšana nepaiet bez grādīgo dzērienu lietošanas. Protams, galvenajā lomā šajos svētkos ir alus, taču nereti vakara gaitā galdā parādās arī ņiprāki dzērieni. Tāpēc, aicinot uz prātīgu svētku svinēšanu un mērenības ievērošanu, šajā podkāsta "Zinātne vai muļķības" pirmssvētku epizodē šķetinām dažādus jautājumus, ka saistīti ar mītiem un patiesībām par alkohola lietošanu. Vai paģiru nebūs, ja nejauksi dažāda "kalibra" dzērienus bet pieturēsies tikai pie viena veida alkohola? Vai ir kāda nozīme tam, vai sāc ar alu un pārej uz stiprajiem dzērieniem, vai dari otrādi? Vai ir kāds veids, kā paātrināt atskurbšanu un alkohola līmeņa pazemināšanos organismā? Par to "Delfi" studijā diskutējam ar Rīgas Psihiatrijas un Narkoloģijas centra narkoloģi un rezidenti psihiatrijā Ritu Kuzņecovu, kā arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes Toksikoloģijas un sepses klīnikas ārstu Robertu Stašinski.

Jaukt vai nejaukt?


Nereti dzirdēts, ka nākamajā rītā lielākas problēmas ar pašsajūtu sagaida tad, ja iepriekšējā vakarā "bākā" taisīts kokteilis, proti, jaukti dažādu stiprumu un tipu alkoholiskie dzērieni – dzerts gan alus, gan varbūt vīns, gan degvīns vai viskijs. Taču, ja ballītē "pieturoties" pie viena veida grādīgā, nākamajā rītā nebūšot tik slikti. Kā tur īsti ir?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!