<a rel="cc:attributionURL" href="https://unsplash.com/@mcoswalt"Maria Oswalt</a> / <a rel="license" href="https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/">cc</a>
Latvijas Organiskās sintēzes institūta (OSI), Karolinska institūta un Zviedrijas Lauksaimniecības zinātņu universitātes zinātnieku grupa izstrādājusi metodi zirnekļu zīda proteīnu gēla iegūšanai. Šo gēlu nākotnē varēs izmantot gan rūpniecībā, gan arī medicīnā, portālu "Delfi" informēja OSI pārstāvji.

Zinātnieki atklājuši, ka, zirnekļu zīda proteīniem saistoties ar citām olbaltumvielām, var iegūt savienojumus, kas ķermeņa temperatūrā veido gēlu. Pētījuma novitāte ir apstāklī, ka gēla veidošanās notiek 37 grādu pēc Celsija temperatūrā, neizmantojot ķīmiskos reaģentus. Šī īpašība iezīmē nākamo izpētes virzienu – injicējamu proteīnu šķīdumu izstrādi, kas ķermenī var veidot gēlu un, piemēram, nodrošināt pakāpenisku zāļvielu izdalīšanos. Šādi gēli būtu noderīgi ne tikai medicīnā, bet arī ķīmiskajā rūpniecībā, piemēram, imobilizētu bioloģisko katalizatoru pagatavošanai, lai paātrinātu specifiskas ķīmiskās reakcijas.

"Zirnekļu zīda proteīnu gēlam ir liels izmantošanas potenciāls medicīnā tādu slimību ārstēšanai, kam nepieciešama tieši lokāla zāļu iedarbība. Gēla veidošana notiek viegli 10 minūšu laikā, vēlāk tas pakāpeniski noārdās," atklājuma lietderību skaidro viens no pētījuma līdzautoriem, OSI vadošais pētnieks profesors Kristaps Jaudzems.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!