Foto: Shutterstock

Katru reizi, kad kaut kas izklausās pārāk labi, lai būtu patiesība, ir visnotaļ liela varbūtība, ka tā nav patiesība. Šobrīd pat bez pārspīlējuma var teikt, ka paziņojums par jaunu materiālu LK-99 sacēla nelielu vētru. Ja Dienvidkorejas pētnieku atklājums ir īsts, tad LK-99 būtu pirmais istabas temperatūras supravadītājs. Iespējas tehnoloģiju attīstībā ir milzīgas – no milzīgiem uzlabojumiem informācijas tehnoloģijās un transporta nozarē (efektīvāki virs magnētiskām sliedēm levitējoši vilcieni) līdz nākamajiem lielajiem izrāvieniem kodolsintēzes reaktoros. Vai tiešām šoreiz būs izdevies? Vairums ekspertu pagaidām mudina "atdzist" un neļaut sajūsmai skriet pa priekšu faktiem.

Supravadītspēja materiālzinātnes fokusā

Supravadītspēja atklāta 20. gadsimta sākumā. Nīderlandietis Heike Kamerlings Oness pētīja dažādu materiālu īpašības ļoti zemās temperatūrās. Tieši viņš 1908. gadā Leidenes Universitātē pirmo reizi atdzesēja hēliju tiktāl, lai to sašķidrinātu. Oness pamanīja, ka noteikti materiāli, atdzesēti tuvu absolūtās nulles temperatūrai, kļūst par gandrīz perfekti efektīviem strāvas vadītājiem. Proti, kad atdzesēti līdz dažu kelvinu temperatūrai, šie materiāli vada strāvu gandrīz bez pretestības.

Supravadītāju saraksts šobrīd ir samērā garš – no tādiem labi zināmiem metāliem kā alumīnijs, alva un svins līdz pat dažādiem sakausējumiem un savienojumiem. Tomēr visi kā viens šīs vērtīgās īpašības iegūst tikai ārkārtīgi zemā temperatūrā. Piemēram, lai alumīnijs kļūtu par supravadītāju, tas jāatdzesē līdz 1,2 kelvinam jeb līdz gandrīz mīnus 272 grādiem pēc Celsija. Pirms dažiem gadiem gan parādījās vēstis par to, ka strikti strukturētās atomu grupās, kas uzvedas gluži kā viens alumīnija avots, supravadītspēju iegūst daudz augstākā temperatūrā – pie 100 kelviniem. Taču tie aizvien ir stindzinoši mīnus 173 grādi pēc Celsija, un materiālu atdzesēšana līdz šādai temperatūrai tāpat rada zināmas neērtības un nav īstenojama kurā katrā vietā, tādējādi būtiski ierobežojot supravadītāju pielietojumu ikdienā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!