Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pirms dažām dienām Maroku satricinājusī stihija bija reizē gan sagaidāma, gan neparedzama. Varbūt šķiet, ka šajā teikumā ir acīmredzamas pretrunas, tomēr secinājums tieši tāds arī ir, un tam pamatā ir "cieta" zinātne.

Pārsteidz nelaikā


Šogad par postošāko zemestrīci pagaidām (un cerams, ka šis antirekords netiks pārspēts), kļuva katastrofa Turcijā un Sīrijā, kur upuru skaits pārsniedza 50 tūkstošus cilvēku. Marokā tas tuvojas trim tūkstošiem, bet, visticamāk, tuvākajās dienās šis skaits pieaugs, glābējiem pārmeklējot sagrauto ēku gruvešus.

Marokā zemestrīces mēdz notikt, taču tās samērā reti ir tik spēcīgas kā šī. Iepriekšējā zemestrīce šajā Marokas reģionā ar magnitūdu vairāk par seši bija pirms vairāk nekā simts gadiem. "Tā ir spēcīgākā ar mērinstrumentiem fiksētā zemestrīce šajā reģionā," izdevumam "National Geographic" apstiprināja Kornela Universitātes eksperte Džūdita Habarda. Citviet Marokā par magnitūdu seši spēcīgākas zemestrīces bijušas arī nesenākā pagātnē. Tā ir logaritmiska skala, un magnitūdas maksimālā vērtība ir 10. Ja vērtība no pieci līdz seši šajā skalā atbilst vidēji stiprai zemestrīcei, tad robeža starp seši un septiņi jau ir stipra un ļoti stipra zemestrīce. Maroku satricināja zemestrīce ar magnitūdu 6,8, un pēcgrūdieni bija jūtami pat Portugāles galvaspilsētā Lisabonā.

Kāpēc šī zemestrīce bija tik nāvējoša? Protams, stiprums ir viens no faktoriem. Taču citviet ir notikušas arī stiprākas zemestrīces ar mazāk upuriem. Šoreiz viens no galvenajiem aspektiem bija laiks, kad zemestrīce notika – neilgi pirms pusnakts pēc vietējā laika. Vairums cilvēku bija mājās, devās pie miera vai jau bija cieši aizmiguši. Pēkšņi pazemes grūdieni un apkārt brūkošas sienas nakts vidū – daļa, iespējams, pat nepaguva tā īsti pamosties, pirms jau bija drupu aprakti. Kaut bojājumi ēkām nodarīti arī epicentram tuvākajā lielpilsētā Marrākešā, vissmagāk cieta nami ciematiņos. Speciāli nenostiprinātas mūra konstrukcijas šādās zemestrīcēs viegli sabrūk, "National Geographic" citē ģeoloģi Vendiju Bohonu. "Šis ir vēl viens skaudrs piemērs, ka cilvēkus nenogalina pašas zemestrīces. Cilvēkus nogalina ēkas," piebilst eksperte.

Marokas zemestrīces šķērsgriezums

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!