asie pipari
Ilgu laiku visnešpetnākais pipars pasaulē bija "Carolina Reaper". To izmantoja mērcēs un īpaši drosmīgu gardēžu iecienītos našķos, kā arī tas parasti bija fināla uzkoda aso piparu izaicinājumos. Nu ir kronēts jauns karalis – pipars X jeb "Pepper X", kura selekcionārs pēc sava lolojuma nogaršošanas neesot spējis atgūties sešas stundas. Cik šādas gastronomiskas eskapādes ir drošas un vai asākie pipari pasaulē ne tikai pamatīgi izsvilina rīkli, bet var arī kaitēt veselībai?

Cik ass ir ass?

Kas tad ir tas, kas liek mums "spļaut uguni" un ķert pēc piena pakas, kad esam nobaudījuši kādu no asajiem čili? Tas ir kapsaicīns – čili piparu aktīvā viela, kas ir ļoti kairinoša zīdītājiem un izraisa šo dedzināšanas sajūtu, nonākot tiešā saskarē ar audiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!