Kafija
Ceļš uz perfekciju nekad nebeigsies, un īsti kafijas baudītāji to zina. Un tieši tāpēc to ir tik interesanti mērot – uzzināt arvien jaunus knifus un padomus, kā šo dzērienu padarīt vēl baudāmāku, piešķirt jaunas garšai jaunas nianses vai noslīpēt pagatavošanas metodi tā, lai rezultāti ir nemainīgi labi katru reizi. Lūk, Oregonas Universitātes pētnieki iesaka vienkāršu paņēmienu, kā tasi espreso padarīt kvalitatīvāku. Nevajag nekādus speciālus rīkus vai piedevas – pietiks ar ūdeni.

Šis padoms vislabāk noderēs tiem, kas kafiju pagatavo, paši mājās samaļot pupiņas un gatavojot kafiju espreso automātā. Nesen jau vēstījām, ka kafijas garšu uzlabot var ar šķipsnu sāls. Šoreiz nekā tāda – tikai tīras kafijas pupiņas un ūdens.

Viss noslēpums saistīts ar malšanu. Vienmērīgs malums ir ļoti svarīgs, taču reizēm šajā procesā kafija vietumis sablīvējas. Biežāk tas notiek ar tumšāka grauzdējuma kafijas pupiņām, kas mēdz būt sausākas. Kafijas pagatavošanas laikā tādējādi var notikt nevēlams process – ūdens kanālu veidošanās (channeling), ūdenim atrodot vienu vai dažus šaurus ceļus cauri kafijas biezumiem tā vietā, lai izfiltrētos tiem cauri vienmērīgi. Tādējādi kafijas garša būs vājāka, ūdeņaināka un nesabalansētāka, turklāt daļa samalto pupiņu faktiski būs izniekotas veltīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!