Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA

Daļa cilvēku ne tikai ir pavisam pārliecināta, ka citplanētu dzīvība eksistē, bet arī uzskata, ka tā jau sen ir atrasta un pat apmeklējusi mūsu Saules sistēmu. Starp viņiem ir pat kāds labi pazīstams astronoms. Tomēr vairākums speciālistu piekrīt, ka neviena pārliecinoša pierādījuma citplanētu inteliģencei pagaidām vēl nav. Taču daži objekti kosmosa dzīlēs nupat rosinājuši pastiprinātu interesi.

Pagaidām faktiski visi signāli, kas sākotnēji likušies neparasti, drīz vien izskaidroti un sasaistīti ar kādiem dabiskas izcelsmes notikumiem kosmosā. Piemēram, pulsāriem jeb strauji rotējošām neitronu zvaigznēm, kas emitē arī periodiskus radio impulsus.

Te mēs nonākam pie jaunā pētījuma, kas aplūko septiņus dīvainus objektus kosmosā. Starptautiska astronomu komanda šā gada sākumā "būrās cauri" milzīgam datu apjomam par apmēram pieciem miljoniem zvaigžņu. Ko viņi meklēja? Zvaigznes, kas izstaro vairāk infrasarkanā starojuma (jeb siltumstarojuma), nekā tām pienāktos. Proti, pārāk maz redzama spožuma, pārāk daudz infrasarkanās gaismas. Šajā lērumā zvaigžņu septiņi objekti piesaistīja pastiprinātu interesi, un astronomi sprieda, ka tās varētu būt Daisona sfēras – trešais veids, kas pierādītu citplanētu dzīvības eksistenci. Un ne tikai dzīvības, bet ārkārtīgi spējīgas un inteliģentas dzīvības.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!