Fоtо: Privātais arhīvs

Protams, ne jau viens pats Emīls Senkāns uzbūvēja ietaisi, kurai jūlijā jādodas kosmosā ar Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) jauno raķeti "Ariane 6". Kā savulaik citā intervijā minēja inženieris, "viens pats nosvilpot simfoniju nevari – vajag orķestri". "YPSat" jeb "Young Professionals Satellite" konstruēja plaša jauno speciālistu komanda, taču Emīla loma projektā bija ļoti nozīmīga un arī atbildība – liela. Īpaši jau ņemot vērā, ka šis būs "Ariane 6" inaugurācijas lidojums.

Tas ir liels pagodinājums no EKA ģenerāldirektora puses, ka šī projekta īstenošana uzticēta tieši jauniešu programmu pārstāvjiem, atzīst Emīls, kurš ir vienīgais Latvijas pārstāvis štata pozīcijā EKA jauniešu programmā "Young Graduate Trainee". "YPSat" tik tiešām būs atbildīgs uzdevums raķetes pirmajā lidojumā, bet par to nedaudz vēlāk. Sākumā nedaudz par to, kā Emīls vispār nonāca līdz darbam EKA.

Daļa Emīla kursabiedru nu strādā NASA, un tas ir visai likumsakarīgi – izglītību aerokosmiskajā inženierijā un izmēģinājuma lidojumu inženierijā viņš ieguva Amerikas Savienotajās Valstīs, Floridas Tehnoloģiju institūtā. Bet ko lai dara eiropietis? Protams, ka jātēmē uz EKA! "Latvija kļuva par Eiropas Kosmosa aģentūras asociēto dalībvalsti, vien dažus mēnešus pirms ieguvu maģistra grādu. Uzreiz arī pieteicos, bet pirmajā reizē mani neuzaicināja pat uz interviju," stāsta inženieris.

Nākamais gads pavadīts Latvijā, līdz bija iespēja pieteikties atkal. Ar otro reizi izdevās, un Emīls sāka strādāt EKA pie jautājumiem, kas skar cilvēku lidojumu kosmosā drošību.

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !