Foto: AP/Scanpix/LETA

Ko tik 21. gadsimtā nevar izdarīt, ja ir gan vēlēšanās un dūša, gan pietiekami biezs maks? Pirms dažiem gadiem ar lielu sajūsmu tika ziņots par kosmosa tūrisma jaunās ēras sākumu, turīgiem ļaudīm dodoties īsos suborbitālos lidojumos ar "Virgin Galactic" un "Blue Origin" kuģiem. Šoreiz tas vairs nebūs izklaides lidojums, bet pilnasinīga misija, un latiņa astronautiem-amatieriem tiks pacelta iepriekš nebijušos augstumos. Divi cilvēki izies atklātā kosmosā, un neviens no viņiem nav NASA, Eiropas Kosmosa aģentūras vai kādas citas valsts kosmosa aģentūras profesionālis. Ja nenotiks kas neparedzēts, tad šis vēsturiskais brīdis sagaidāms jau šonedēļ.

Džareds Aizekmens ir iemesls, kāpēc "Polaris Dawn" lidojums vispār notiks. Maksājumu servisa "Shift4" dibinātājs Džareds Aizekmens ir tikai 41 gadu vecs, bet jau ir ekskluzīvajā miljardieru klubiņā. Turklāt arī vēl ekskluzīvākajā "cilvēki, kas pabijuši kosmosā" klubiņā. Pirms trim gadiem viņš bija viens no četriem neprofesionāļiem, kas ar "SpaceX" kuģi devās "Inspiration4" lidojumā. Tā bija pirmā reize, kad Zemes orbītā pabija apkalpe, kuras sastāvā nebija neviena profesionāla valstu aģentūru astronauta. Toreiz viens no lidojuma mērķiem bija iedvesmot un pierādīt, ka kosmoss nav tikai tam nelielajam izredzēto lokam, kas tikuši cauri ārkārtīgi smalkajam astronautu atlases "sietam" NASA vai kādā citā organizācijā. Tiesa, arī šādi lidojumi "cilvēkam-parastajam" aizvien ir gandrīz tikpat nesasniedzami kā zvaigznes.

Aizekmens kopā ar komandu lidojuma laikā pabūs daudz augstāk nekā vairums profesionāļu. Starptautiskā kosmosa stacija ap Zemi riņķo vidēji 400 kilometru augstumā. "Polaris Dawn" astronauti sava lidojuma augstākajā punktā pabūs pat 1400 kilometrus virs Zemes virsmas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!