Drīz astronauti atkal spers kāju uz Mēness. Nedaudz tālākā nākotnē plānots pirmo reizi nosēsties uz Marsa, un tiek uzburtas arī vīzijas par pašpietiekamām apmetnēm. Šobrīd tas viss vēl šķiet gluži kā zinātniskā fantastika, taču žurnāla "Zvaigžņotā Debess" redkolēģijas pārstāvis Raitis Misa podkāstā "Zinātne vai muļķības" atklāj, ka domāt par mums kā par daudzplanētu civilizāciju nav peļami.

Protams, daudz vieglāk par Marsa apgūšanu ir iemācīties dzīvot uz Zemes tā, lai mēs šo planētu nesabojātu līdz galam. "Jāmāk dzīvot savās mājās, par to nav šaubu. Nedrīkst pietaisīt savu istabu, tas vienkārši ir ļoti stulbi," piekrīt Misa. Tomēr ne visi draudi Zemei ir cilvēka roku darbs, un ne visus ir mūsu spēkos novērst.

Jā, arvien labāk un ātrāk spējam fiksēt potenciāli bīstamus asteroīdus. Savukārt visu lielo Zemei tuvo asteroīdu trajektorijas jau sen ir zināmas. Ja nu kāds pēkšņi ietrauksies Saules sistēmā no tālienes un būs uzņēmis kursu uz Zemi, pēdējie zinātnes sasniegumi ir pierādījums, ka arī šādus draudus spēsim neitralizēt. DART misija apliecināja, ka cilvēka spēkos ir izmainīt prāvu kosmisko objektu trajektoriju. Un tomēr... "Pastāv iespēja, ka ar Zemi notiek kaut kas ļoti slikts. Ja mums izdotos izveidot pašpietiekamu koloniju uz Marsa vai Veneras orbītā, kur dzīvo daži miljoni cilvēku, tas mums kā sugai radītu iespēju izdzīvot ilgāk, nekā to spētu, paliekot uz Zemes," saka Misa. Zemes "dienas" jebkurā gadījumā ir skaitītas, jo pēc vairākiem miljardiem gadu Saule, tuvojoties sava dzīves cikla beigām, izpletīsies un ar laiku Zemi iznīcinās. Taču tā cilvēkiem neapdzīvojama būs kļuvusi jau ātrāk.

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Kaut miljardi gadu ir mums neaptverams laika periods, tomēr labāk jau laikus domāt par plānu B, uzskata Misa.

Vairāk par to, kādi vēl draudi Zemei uzglūn no kosmosa un vai arī mēs – cilvēki – varam "sačakarēt" Zemes orbītu un mums tuvās planētas, klausies raidījumā "Zinātne vai muļķības" platformās "Spotify", "Apple Podcasts" un citās. Raidījuma video var skatīties "YouTube".

--

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!