Foto: AP/Scanpix/LETA

2. oktobrī cilvēki Lieldienu salā, Folklendu salu ziemeļos, kā arī Čīles un Argentīnas dienvidos varēja vērot pārpasaulīgu skatu debesīs – gredzenveida Saules aptumsumu. Lieli astronomijas entuziasti mēdz doties aptumsumu "medībās" un ceļot pa visu pasauli, lai pieredzētu šos notikumus. Taču šādu uguns apli debesīs varēs redzēt arī Latvijā.

Kā zināms, Saules aptumsums notiek, kad Mēness nostājas starp Sauli un Zemi, noteiktās planētas vietās pilnībā vai daļēji aizklājot skatu uz Sauli. Varam vien iedomāties, ko juta mūsu senči pirms gadu tūkstošiem, kad diena pēkšņi kļuva par nakti. Vai Sauli aprijis kāds mītisks nezvērs? Skandināvu mitoloģijā tas bija vilks, vjetnamiešu ieskatā to notiesāja milzu varde, bet ķīnieši, protams, vainoja pūķi.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nu mēs zinām, ka tas vienkārši ir Mēness, kas uz īsu brīdi aizsedz Sauli. Pilna aptumsuma gadījumā Mēness disks Sauli aizsedz pilnībā, bet daļēja vai gredzenveida aptumsuma laikā – daļēji. Pilni Saules aptumsumi ir visai iespaidīga pieredze, un tie notiek regulāri, taču redzami konkrētā ģeogrāfiskā vietā un visai nelielā apgabalā. Nereti – virs okeāna plašumiem un neapdzīvotām vietām.

Tā dēvētie gredzenveida aptumsumi notiek, kad izpildās divi galvenie nosacījumi. Pirmkārt, kā jau visos aptumsumos, Mēnesim jānostājas starp Zemi un Sauli. Otrkārt, atšķirībā no pilna Saules aptumsuma, gredzenveida aptumsums veidojas, kad Mēness ir apogejā jeb savas orbītas tālākajā punktā no Zemes vai tuvu tam. Tādējādi, no Zemes raugoties, Mēness disks pilnībā neaizsedz Sauli, un tā izskatās kā spožs gredzens debesīs.

Tiem, kam tas interesē, gan ir paveicies – pilnu Saules aptumsumu drīz varēs vērot arī Eiropā. Tiesa, būs jāceļo uz Spānijas dienvidiem. Tas gaidāms 2026. gada 12. augusta vakarā. Ja nesanāks tad, otra iespēja Eiropā (arī Spānijas dienvidos) būs gadu vēlāk, 2027. gada 2. augustā. Divi pilni Saules aptumsumi ar gada starpību vienā un tajā pašā vietā nemaz nav tik bieža parādība.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Latvijā līdz pilnam Saules aptumsumam jāgaida ilgi. Neviens no šobrīd dzīvajiem to nepiedzīvos, ja vien negrasās nodzīvot vēl gandrīz 118 gadus. Nākamais pilnais Saules aptumsums Latvijā būs 2142. gada 25. maijā. Taču daudz ātrāk varēsim šeit redzēt uguns apli debesīs, kādu to nupat vēroja cilvēki Dienvidamerikā.

Gredzenveida Saules aptumsums Latvijā gaidāms pēc nepilniem 15 gadiem – 2039. gada 21. jūnija vakarā.

Tas būs redzams Latvijas centrālajā un rietumu daļā, un Mēness disks aizsegs gandrīz 90 procentus no mums redzamā Saules diska. Jācer vien uz labvēlīgiem laikapstākļiem. Būtu ļoti žēl ko tādu palaist garām mākoņu dēļ!

Foto: AP/Scanpix/LETA

Daudz ātrāk te sagaidīsim pilnu Mēness aptumsumu, kas Latvijā būs redzams 2025. gada 7. septembrī. Mēness aptumsumi vērojami, kad Mēness nonāk Zemes ēnā. Atšķirībā no Saules aptumsumiem, Mēness aptumsumus var redzēt visā pret Mēnesi vērstajā Zemes puslodē. Ēna sāks Mēnesi aizklāt jau pusseptiņos vakarā, bet pilnīgi Zemes ēnā tas atradīsies pulksten 21.11. Pēc tam līdz pat pusnaktij Mēness pakāpeniski izies no Zemes ēnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!