No oktobra otrās puses līdz pat gada izskaņai ziemeļu puslodes debesīs būs vērojamas vairākas meteoru plūsmas. Kāda ierasti samērā vāja un neizteiksmīga, bet kāda – pietiekami krāšņa, lai dažu labu gadu varētu konkurēt arī ar populārajām perseīdām.

Orionīdas nav viena no aktīvākajām meteoru plūsmām. Tā uzskatāma par vidēji aktīvu plūsmu, taču reizi pa reizei var pārsteigt ar paaugstinātu aktivitāti. Taču orionīdas ir ievērojamas ar to, ka šo "zvaigžņu lietu" mums sarūpējusi visslavenākā periodiskā komēta – Haleja komēta. Turklāt tā nav vienīgā meteoru plūsma, par ko mums paldies jāsaka Haleja komētai. Arī maijā redzamās eta akvarīdas ir šīs komētas atstāto daļiņu sekas.

Orionīdas tā dēvē, jo to radiants – debess sfēras punkts, no kura šķietami nāk visi vienas meteoru plūsmas meteori – atrodas Oriona zvaigznājā. Šīs plūsmas meteori redzami jau no 26. septembra. Pēdējie Zemes atmosfērā var ielidot pat novembra beigās. Taču plūsmas maksimums ir 20. un 21. oktobrī. Ja vēl precīzāk, tad maksimums gaidāms pirmdienas, 21. oktobra, rītā ap pulksten 8.

Novērojumiem tad jau būs pārāk gaišs, tāpēc ļoti aizrautīgiem "krītošo zvaigžņu" vērotājiem jāapbruņojas ar siltām drēbēm, karstu dzērienu termosā un jāsagatavojas daļēji negulētai naktij. Vislabāk orionīdas ir vērot pēc pusnakts un agrās rīta stundās pirms saullēkta.

Ideālos apstākļos var cerēt uz 20-25 meteoriem stundā, taču šogad novērojumiem patraucēs arī dilstošais Mēness, kas visai spoži izgaismos naksnīgās debesis un apgrūtinās novērojumus. Tāpēc varbūt... šogad labāk palikt mājās un netraukties meklēt pēc iespējas tumšākas debesis prom no pilsētas gaismām, kā to varētu darīt naktī, kad mēnessgaisma netraucētu. Taču pa logu paskatīties ārā var – var gadīties "noķert" kādu meteoru arī tā. Orionīdas ir ašas un triecas Zemes atmosfērā ar vairāk nekā 60 kilometru sekundē lielu ātrumu. Tās mēdz būt arī samērā spožas.

Ja nenāk miegs, izslēdz istabā gaismu un pēc pusnakts pavēro debesis dienvidaustrumu virzienā. Plūsmas radiants virzīsies no austrumiem uz dienvidiem un, tuvojoties rītam, kāps arvien augstāk virs apvāršņa. Radiants atrodas netālu no spožās zvaigznes Betelgeizes, kuru pie debesīm var redzēt arī tad, ja gaismas piesārņojuma dēļ apstākļi nav novērojumiem ideāli.

Krāšņāka gada nogales meteoru plūsma varētu būt geminīdas, kuras maksimums gaidāms 13. un 14. decembrī. Šīs plūsmas meteori ir uz pusi lēnāki par orionīdām, un stundas laikā maksimumā var novērot ap 100 meteoriem. Attiecīgajās dienās gan arī vislabāk to būs darīt agrās rīta stundās pirms saullēkta, kad novērojumiem mazāk traucēs mēnessgaisma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!