Pirmdien, 21. oktobrī, simtiem cilvēku sazinājās ar Amerikas Meteoru biedrību – debesīs virs Ēri ezera novērota iespaidīga uguns bumba. Spriežot pēc vietas, kur ciemiņš no kosmosa iegāja Zemes atmosfērā un uzliesmoja, daži novērotāji bijuši pat 640 kilometru attālumā, vēsta "Space.com".

Kopumā biedrība saņēmusi vismaz 550 liecinieku ziņojumus. Krāšņais notikums debesis izgaismoja virs viena no Lielajiem ezeriem – Ēri ezera. Savukārt vēstis par to saņemtas pat no Filadelfijas, kas atrodas tālu uz austrumiem, un Medisonas, kas atrodas vairāk nekā 600 kilometrus uz dienvidiem no ezera. Kopumā liecinieki bijuši 10 ASV štatos un arī Kanādā.

Kaut lielāki un mazāki objekti atmosfērā ielido un sadeg katru dienu, šādas lielas, krāšņas uguns bumbas novērot var retāk. Tas nav nekas neparasts un ārkārtējs, taču ir jāpaveicas, lai to redzētu – īstajā vietā, īstajā diennakts laikā jāskatās pareizajā virzienā, lai nepalaistu garām šovu, kas ilgst vien dažas sekundes. Šādus ļoti spožus meteorus dēvē arī par bolīdiem.

Kaut šādi notikumi dienu padarīs košāku ikvienam, kas tos pieredzēs, jo īpaši tos droši vien spēj novērtēt tie, kam astronomija ir darbs. Ko pētīt bija arī Pīteram Braunam, Rietumu Universitātes (Ontario, Kanāda) planētu pētniekam, kurš vietnē "X" publicēja universitātes uzturētā meteoru kameru tīkla ierakstu, kā arī tabulu ar šī objekta lidojuma parametriem.

Šis objekts uzliesmoja 80 kilometru augstumā un viens no lielākajiem aizvadītajos mēnešos dokumentētajiem bolīdiem. Pagaidām arī šķiet, ka tas nav saistīts ar Taurīdu meteoru plūsmu, bet bijis "vientuļnieks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!