Foto: Shutterstock
Ik gadu konkrētos laika posmos, ja meteoroloģiskie apstākļi labvēlīgi un debesis neaizsedz mākoņi, varam vērot meteoru plūsmas. Ja vasarā viena no populārākajām ir Perseīdu plūsma, kas maksimumu parasti sasniedz ap 11.-13. augustu, tad decembrī viskrāšņākā ir Geminīdu plūsma, kuras maksimums gaidāms jau šajās brīvdienās. Lieliska iespēja atpūsties ar distancēšanos ne tikai no cilvēku pūļiem, bet arī no pilsētām un citām izgaismotām vietām!

Šogad Geminīdu plūsmas maksimums gaidāms naktī uz pirmdienu, 14. decembri, taču droši vari doties "krītošās zvaigznes" vērot arī dažas dienas pirms un pēc maksimuma. Parasti Geminīdu plūsmas periods ir laika posmā no 4. decembra līdz pat 17. decembrim.

Arī laika prognozes liecina, ka labākas izredzes varētu būt tieši naktī uz svētdienu, nevis maksimumā – naktī uz pirmdienu. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozes liecina, ka naktī uz pirmdienu laiks visā Latvijā lielākoties būs apmācies, gaidāmi arī nokrišņi slapja sniega un lietus veidā. Savukārt nakts uz svētdienu būs daļēji mākoņaina, bet debesis brīžam skaidrosies, kā arī nav gaidāmi nokrišņi.

Geminīdu plūsmas radiants meklējams nedaudz uz ziemeļiem no Dvīņu zvaigznāja (no tā arī plūsmas nosaukums – Gemini) zvaigznes Kastora. Geminīdas mēdz būt visai skatāma plūsma, un, kas ir ļoti būtiski, šogad meteoru vērošanu netraucēs Mēness. Geminīdu ātrums ir iespaidīgs – 35 kilometri sekundē. Kā raksta NASA, tas ir aptuveni 1000 reižu ātrāk, nekā skrien gepards, 250 reižu ātrāk par superjaudīgu sporta automašīnu un 40 reižu ātrāk par lodi.

NASA meteoru eksperts Bils Kūks vietnei "Space.com" uzsvēris, ka šī "noteikti būs labākā meteoru plūsma 2020. gadā, par to nav šaubu!" Tāpēc jācer uz skaidrām debesīm!

Tāpat zīmīgi, ka daļa no Geminīdu meteoriem aiz sevis atstāj pēdu – ar aci pamanāmu švīku, kas vērojama vēl kādu brīdi pēc tam, kad meteors jau apdzisis.

Kas tāds redzams arī "Delfi" aculiecinieka Andreja iesūtītajā video – krāšņs bolīds, kas fiksēts automašīnas videoreģistratora uzņemtajos kadros. "Braucu 9. decembra vakarā no Bolderājas uz Imantu, un, braucot gar Buļļupi, ieraudzīju krītošu meteoru," raksta Andrejs.

Vislabākās izredzes pamanīt kādu Geminīdu ir pēc pusnakts, tā ap pulksten 2 naktī, taču reizēm, ja paveicas, var pa kādam atsevišķam meteoram redzēt arī stipri agrāk vakarā, kā tas noticis šajā gadījumā.

Geminīdu avots nav komēta, bet gan "3200 Phaethon", kas ir "Apollo" grupas asteroīds, kas dažkārt lido tuvu garām Zemei. Tumšās debesīs, kur netraucē mākslīgais apgaismojums, var cerēt uz 60–70 meteoriem stundas laikā, tāpēc labāk šo meteoru plūsmu vērot tālāk no pilsētām, kur gaismas piesārņojums nav tik liels.

Lai izdevušās meteoru "medības"!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!