Jūnijā nekāda dižā debesu vērošana parasti nesanāk – šis ir gada gaišākais mēnesis ar visīsākajām naktīm, un ap saulgriežu laiku tā pa īstam tumšs nemaz nekļūst visu nakti. Tomēr dažus objektus un parādības veiksmīgos laikapstākļos var vērot arī jūnijā. Kam šomēnes pievērst uzmanību, raugoties augšup, skaidro astronomijai veltītā vietne "Starspace.lv".

Ja Saulei tuvāko planētu Merkuru redzēt nevar – tas diennakts tumšajā laikā šobrīd nav gana augstu virs horizonta, tad otro planētu Veneru gan var redzēt. Tā redzama tuvu ziemeļaustrumu horizontam. 26. jūnija rītā netālu no Veneras būs redzams arī Mēness sirpis. Marsu šomēnes var redzēt rīta pusē, veroties Zivju zvaigznājā jeb uz austrumiem, dienvidaustrumiem. Arī Jupiteru varēs vērot rīta pusē Zivju zvaigznājā, bet Saturnu meklē vairāk uz dienvidaustrumiem – Mežāža zvaigznājā. Urānu un Neptūnu, kurus ar neapbruņotu aci tāpat nevar saskatīt, bet vajadzīgs vismaz labs binoklis vai labāk – amatieru teleskops – šomēnes nebūs vērts "medīt", jo tie virs horizonta parādās pavisam neilgi pirms rītausmas, kad ārā jau ir pārāk gaišs.

Jūnijā debesīs vērojamas arī vairākas meteoru plūsmas – dažas no tām, piemēram, Tau Herkulīdu un Skorpīdu plūsmas – jau ir garām, bet priekšā vēl jūnija Lirīdas, kuru maksimums būs 15. un 16. jūnijā. Kā raksta "Starspace.lv" – tā ir vienīgā amatieru-astronomu atklātā plūsma pēdējo 60 gadu laikā. Diemžēl šogad ap šo pašu laiku būs tikko dilt sācis pilnmēness, kas nozīmē, ka skaidras nakts laikā būs visai gaišs. Tādējādi meteoru uzplaiksnījumus debesīs var būt grūtāk saskatīt.

Jau pēc saulgriežiem – 25. un 26. jūnijā – vērojama Korvīdu plūsma. Interesanti, ka šīs meteoru plūsmas izcelsme avots pagaidām vēl nav zināms. Šī plūsma ilgst tikai piecas dienas, un maksimuma laikā var cerēt uz apmēram 10 meteoriem stundas laikā. Šajā laikā Mēness novērojumiem vairs netraucēs.

29. un 30. jūnijā ir gaidāma Drakonīdu plūsma. Arī te Mēness spožums nebūs traucēklis, ja novērojumi tiks sākti pēc pusnakts. Šīs plūsmas avots ir Ponsa-Vinnekes komēta, un ik gadu šajā plūsmā novēroto meteoru skaits samazinās.

Tāpat vienmēr var mēģināt fotogrāfijās "noķert" kādu no atmosfēriskajām parādībām, piemēram skaistos sudrabainos mākoņus. Tie biežāk vērojami ziemeļu pusē īsi pēc saulrieta un īpaši krāšņi izskatās reizēs, kad tiem cauri redz spīdam zvaigznes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!