Foto: AFP/Scanpix/LETA
Piektdien, 14. aprīlī, no kosmodroma Franču Gviānā ceļojumā veiksmīgi devās "Ariana 5" raķete ar Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) zondi JUICE. Šī misija vairākos aspektos ir unikāla. Tostarp JUICE kļūs par pirmo lidaparātu, kas riņķos citas planētas pavadoņa orbītā. Zonde misijas noslēguma fāzē kļūs par Saules sistēmas lielākā mēneša Ganimēda mākslīgo pavadoni.

Sākotnēji starts bija iecerēts ceturtdien, 13. aprīlī, bet tas pārcelts laikapstākļu dēļ – virs kosmodroma bija savilkušies negaisa mākoņi, bija zibens spērienu risks, tāpēc JUICE komanda nolēma lieki neriskēt ar zondi, pie kuras darbs sākts pirms 10 gadiem.

Zondes ceļš līdz gāzu milzim Jupiteram būs visnotaļ sarežģīts un ilgs astoņus gadus. Tas prasīs arī vairākus tā dēvētos gravitācijas manevrus. Tā ir kosmiskā lidaparāta kustības izmainīšana (paātrināšana, palēnināšana, virziena maiņa), izmantojot liela objekta (planētas) gravitāciju. Tas ļauj ātrāk sasniegt galamērķi un procesā arī ekonomēt degvielu.

Lai izdotos visi ieplānotie gravitācijas manevri, vajadzīgs precīzs planētu savstarpējais novietojums. Tāds ir tikai divreiz gadā – aprīlī un septembrī. Turklāt katrā konkrētā dienā starta logs ir tikai viena sekunde. Ar otro piegājienu "Ariane 5" dzinēji iedārdējās, precīzi laikā paceļot dārgo zondi no starta platformas.

Startu interesenti vēroja arī klātienē, taču drīz vien raķete pazuda skatam, ielidojot biezā mākoņu segā. Dažas minūtes vēlāk tā jau bija šķērsojusi 100 kilometru augstuma atzīmi – tā dēvēto Kārmāna līniju, ko bieži uzskata par simbolisko Zemes atmosfēras un kosmiskās telpas robežu. Startu Eiropas Kosmosa aģentūras tiešraidē vēroja vairāk nekā 30 tūkstoši cilvēku.

Nepilnas desmit minūtes pēc starta atdalījās raķetes pirmā pakāpe un iedarbojās otrās pakāpes dzinējs, bet aptuveni pusstundu pēc starta zonde veiksmīgi atdalījās no nesējraķetes otrās pakāpes un ceļu turpinās patstāvīgi. Tuvāko stundu laikā tā izvērsīs saules paneļus enerģijas ražošanai un antenas komunikācijai ar misijas vadības centru uz Zemes.

2024. gadā JUICE izmantos Zemes un Mēness gravitāciju, bet 2025. gada augustā palīdzīgu roku ceļojumā sniegs Venera. Gadu vēlāk zonde atkal lidos garām Zemei, bet trešo reizi Zemes tuvumā tā būs 2029. gadā. Uzņēmusi daudz lielāku ātrumu tā beidzot izlidos ārpus Zemes orbītas ap Sauli uz neatgriešanos, pa ceļam palidos garām asteroīdam "223 Rosa" un Jupiteru sasniegs 2031. gadā. Orbītā ap Ganimēdu zondi plānots ievadīt 2034. gadā.


Animācija: Phoenix7777 / cc

Orbītu krāsu atšifrējums: ar dzeltenu pašā centrā – Saule; ar oranžu – Venera; ar tumši zilu – Zeme; ar gaiši zilu – asteroīds "223 Rosa"; ar zaļu – Jupiters; ar rozā – JUICE.


Vairāk par to, ko tieši JUICE pētīs, var lasīt šajā rakstā:

Vai Jupitera mēneši slēpj dzīvību? Eiropas jaunā zonde dodas pētīt Ganimēdu un Kalisto


Līdz šim Saules sistēmas lielāko planētu Jupiteru pētījušas tikai NASA zondes vai zondes, kur NASA ir galvenais un vadošais no partneriem. Nu tas mainīsies. Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) sūta kosmosa dzīlēs savu pirmo Jupitera zondi, kas turklāt paveiks arī ko līdz šim nebijušu – ieies orbītā ap kādas citas planētas pavadoni.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!