Foto: Arhīva foto

"Voyager" pāris ir no Zemes vistālāk esošie cilvēku būvētie objekti – ar nelielu intervālu abas zondes kosmosā devās 1977. gadā un aizvien darbojas. Tās arī kļuvušas par pirmajiem un līdz šim vienīgajiem kosmosa lidaparātiem, kas ielidojuši starpzvaigžņu telpā. Iespaidīgi, ka gandrīz 50 gadus vecas zondes aizvien darbojas, vai ne? Taču nupat NASA ar vienu no tām pazaudēja sakarus, un to, vai ar "Voyager 2" viss ir kārtībā, uzzināsim vien oktobra vidū, vēsta vietne "Universe Today".

Zonde no Zemes šobrīd ir gandrīz 20 miljardu kilometru attālumā. Tas ir 133 reižu vairāk nekā Zemes attālums līdz Saulei. Signāls no "Voyager 2" līdz mums ceļo apmēram 17,5 stundas, un tikpat ilgi inženieru sūtītajām instrukcijām jāceļo atpakaļ līdz zondei. Bet šobrīd saziņa ar "Voyager 2" nav iespējama. Kas nogāja greizi?

Visticamāk, ar zondi viss ir kārtībā. Tā droši vien turpina sūtīt ziņas Zemes virzienā. Taču "runā mums gar ausi", un mēs to nedzirdam. Izrādās, ka 21. jūlijā zondei nosūtītās instrukcijas bija ar neplānotu blakni – to rezultātā pret Zemi pavērstā zondes antena novirzījās par apmēram diviem grādiem. Ņemot vērā milzīgo attālumu, zondes sūtītās ziņas nu lido pamatīgi garām mūsu planētai.

Vairākus mēnešus nezināsim, kas ar "Voyager 2" notiek, taču inženieri par šādu scenāriju bija padomājuši laicīgi. Zonde vairākas reizes gadā pat bez komandām no Zemes automātiski pati koriģē savu pozīciju tā, lai antena atkal būtu pavērsta tieši pret Zemi. Nākamā šāda automātiskā korekcija notiks 15. oktobrī, un tad arī NASA uzzinās, vai "Voyager 2" aizvien viss ir kārtībā.

Šādu ierakstu kosmosā līdzi ved abas "Voyager" zondes. Cerams, ka citplanētiešiem ir plašu atskaņotāji.


Kaut abas "Voyager" zondes darbojas gandrīz pusgadsimtu, arī šiem veterāniem kaut kad pienāks gals. NASA prognozē, ka zondēm enerģijas pietiks vēl vismaz līdz 2025. gadam. Pēc tam tās turpinās savu ceļu klusumā. Ja nu kādreiz kāda inteliģenta būtne sastaptos ar šiem tālajiem sūtņiem no Zemes, tā atrastu arī mūsu vēstījumu no 70. gadiem – ierakstus ar vairākiem desmitiem valodu, dabas skaņām, Baha un Mocarta skaņdarbiem, arī rokenrola leģendas Čaka Berija "Johnny B. Goode". Vai kāds šos vēstījumus saprastu un novērtētu? Var tikai minēt. Katram gadījumam uz "Voyager" klāja ir arī atpakaļadrese atsauksmēm – Zemes koordinātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!