Foto: Kadrs no video

Gluži kā tornado uz Zemes, tomēr ne tuvu tik postošs. Šīs par "putekļu velniem" jeb "dust devils" dēvētās vērpetes uz Marsa ir ikdienišķa parādība, un bieži nonāk arī NASA roveru kameru kadros. Taču neviens no tiem nav bijis tik liels kā šis, ko rovers "Perseverance" nofilmējis 30. augustā. NASA lēš, ka tas sniedzies pat divu kilometru augstumā.

"Perseverance" jeb Persijs uz Marsa pavadījis jau krietni vairāk nekā divus gadus, šajā laikā nofilmējot vairākus desmitus putekļu virpuļu. Savā 899. dienā uz sarkanās planētas rovera navigācijas kamera apmēram četru kilometru attālumā uz kāda paugura kores kadrā noķēra kārtējo "putekļu velnu". Tas pilnā augstumā kadrā neielien, redzamā daļa ir vien 118 metrus augsta. Taču putekļu staba platums (ap 60 metriem) un tā mestā ēna, zinot Saules augstumu virs apvāršņa konkrētajā laikā un vietā, ļāva speciālistiem aplēst visa virpuļa augstumu.

"Mēs virpuļa augšu neredzējām, taču ēna dod pietiekamas norādes par tā augstumu. Vairums no šiem virpuļiem ir gandrīz pilnīgi vertikāli. Ja arī šis virpulis bija vertikāls visā garumā, tad ēna liecina – tā augstums ir apmēram divi kilometri," vietne "Space.com" citē Marku Lemonu, planētu pētnieku no Kosmosa Zinātņu institūta ASV, Kolorado štatā.

Šī parādība vērojama arī uz Zemes, un te putekļu virpuļi parasti nav augstāki par dažiem simtiem metru. Uz Marsa tie parasti ir vēl mazāki, taču pēdējais Persija novērojums liecina, ka ir arī iespaidīgi izņēmumi, kas augstumā pārspēj pat postošo tornado virpuļus. Tie parasti ir no 500 līdz 1500 metrus augsti. Uz Zemes tornado nevar "izaugt" garāki par mākoņu segu, taču uz Marsa teorētiski šo putekļu virpuļu augstumu nekas neierobežo.

Tomēr tie, pat ja iespaidīga izmēra, ne tuvu nav tik spēcīgi kā līdzīgi putekļu virpuļi uz Zemes, nemaz nerunājot par tādām stihijām kā tornado. Kaut arī uz Marsa ir fiksēts vējš ar ātrumu vairāki desmiti metru sekundē, koncentrēties tikai uz vēja ātrumu šoreiz būs maldinoši. Jāatceras, ka atmosfēra uz Marsa virsmas ir apmēram 100 reižu retinātāka par atmosfēru uz Zemes jūras līmenī, un vēja spēks būs daudzkārt mazāks pie identiska vēja ātruma.

Tomēr "putekļu velni" ir pierādījums, ka Marsa virpuļviesuļi ir pietiekami spēcīgi, lai pārvietotu lielu daudzumu smalko Marsa putekļu, un šis ir apstāklis, ar ko jārēķinās gan NASA zondēm, gan NASA roveriem, gan arī speciālistiem, kas plāno cilvēku sūtīšanu uz sarkano planētu. Vēja nesti putekļi jau ir "nobeiguši" vairākas NASA zondes. Vēl nesen uz visiem laikiem "aizmiga" NASA zonde "InSight", kuras saules paneļus bija noklājusi bieza Marsa putekļu kārta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!