Foto: Kadrs no video
Šķiet, ka slēgtā, ierobežotā telpā kaut ko pazaudēt ir visai grūti. Kaut kur tepat taču jābūt! Tomēr ne tad, ja runa ir par Starptautisko kosmosa staciju (SKS), kur cilvēki nepārtraukti dzīvo jau 23 gadus visai lielā šaurībā, kas piebāzta ar eksperimentu aprīkojumu un visu citu darbam kosmosā nepieciešamo. Tā pirms astoņiem mēnešiem tur pazuda tomāts, kurš atrasts vien nesen.

Tas nebija vis parasts tomāts, bet gan kosmosā audzēts! Starp daudziem jo daudziem eksperimentiem, kas ik dienas tiek veikti uz SKS klāja, ir arī eksperiments "Veggie" – astronauti mikrogravitācijas apstākļos audzē dažādus augus, tostarp ēdamus. Šobrīd SKS, protams, nav pašpietiekama, astronauti ir pilnibā atkarīgi no regulārām kravas piegādēm no Zemes. Taču, domājot par nākotni un misijām uz tālākiem Saules sistēmas nostūriem, zināšanas par pārtikā izmantojamu augu audzēšanu kosmosā būs ļoti noderīgas. "Veggie" eksperimentos sarežģītā vidē uz SKS jau izaudzēti vairāku veidu salāti, Ķīnas kāposts, lapu kāposts, redīsi, čili un citi augi. "Veg-05" eksperimentā daļa no ražas bija arī šķirnes 'Red Robin' tomātiņi.

Foto: NASA

Raža ievākta šā gada 29. martā, un katrs astronauts dabūja savu daļu. Tostarp arī Frenks Rubio, kurš nesen sasniedza jaunu ASV kosmosa rekordu, bez pārtraukuma esot kosmosā ilgāk nekā jebkurš cits amerikānis. Viņam, kā vairumam NASA astronautu, bija jāatgriežas mājās pēc sešus mēnešus ilgas maiņas SKS, taču Krievijas "Sojuz" kuģa tehniskas ķibeles dēļ nācās palikt orbītā uz otru termiņu.
Rubio kosmosā audzēto tomātu nogaršot tā arī nedabūja. "Ziploc" plastmasas maisiņā ievietotais tomāts kaut kur "aizpeldēja" un pazuda kosmosa stacijas mantu un lietu jūklī.
SKS ir visnotaļ liela – apdzīvojamā platība ir ap 400 kvadrātmetriem, kā visai prāvai privātmājai. Taču stacija ir stāvgrūdām pilna ar dažādiem aparātiem, tehniku, pārtikas krājumiem un vēl sazin ko. Tajā ir ļoti, ļoti daudz stūru un kaktu, kur mazam tomātam noslēpties.
Foto: Kadrs no video

Pirmo reizi publiski par šo gadījumu sabiedrība uzzināja 13. septembrī preses konferencē, kas bija veltīta Frenka Rubio uzstādītajam rekordam. Astronauts tobrīd vēl atradās kosmosa stacijā un video tiešraidē ieminējās par šo gadījumu. Kolēģi viņam esot pārmetuši, ka Rubio tomātu droši vien apēdis. "Es pavadīju daudz sava brīvā laika, to meklējot!" Rubio pajokoja. "Esmu drošs, ka izžuvušais tomāts kaut kad pēc daudziem gadiem atradīsies un es tikšu attaisnots!"

Tik ilgi gan nebija jāgaida. 6. decembrī tiešraidē no SKS, kas bija veltīta stacijas 25. gadadienai, NASA astronaute Jasmina Mogbeli atklāja: "Mūsu labs draugs Frenks Rubio, kurš jau devies mājup, ilgu laiku tika vainots tomāta apēšanā. Taču varam viņu attaisnot – mēs atradām tomātu!"

Astronaute gan neatklāja detaļas, kur tieši un kādā stāvoklī bija kosmosā audzētais tomāts (nekā apetīti rosinoša, visticamāk, plastmasas maisiņā vairs nebija). Taču nu šī kosmosa ražas mistērija ir noslēgusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!