Foto: DELFI

Netālu no slavenajām Gīzas piramīdām atklāts noslēpumains objekts, kas samulsinājis arheologus, vēsta populārzinātniskais portāls "Live Science".

Izmantojot attālinātās skenēšanas tehnoloģijas, arheologi Gīzas rietumu nekropoles teritorijā pazemē "uztaustījuši" neparastu struktūru "L" burta formā, kas varētu būt ieejas portāls nezināmā telpā zem šīs struktūras. Atklājums maija sākumā publicēts žurnālā "Archeological Prospection".

Rietumu nekropolēapbedīti karaliskās ģimenes locekļi un augsta ranga amatpersonas. Virs vairākiem apbedījumiem uzbūvētas akmens vai māla ķieģeļu struktūras ar līdzenu augšpusi jeb mastabas. Noslēpumainais objekts atrasts kapsētas centrā, kur nav nevienas virszemes struktūras.

Foto: Motoyuki Sato et al.

Veicot šīs vietas izpēti, zinātnieki izmantoja elektriskās pretestības tomogrāfijas (ERT) metodi un arī GPS, lai kartētu atklātās pazemes struktūras un noteiktu iespējamos apbedījumus.

Foto: Motoyuki Sato et al.

Pētnieki fiksēja anomāliju apmēram divu metru dziļumā – aptuveni 10 metrus garu objektu "L" burta formā. Spriežot pēc datiem, šī struktūra "izskatās pildīta ar smiltīm, kas nozīmē, ka tā pēc uzbūvēšanas aizbērta", teikts pētījumā.

Saskaņā ar rādījumiem, dziļākā struktūrā reģistrēta "augstas pretestības anomālija", kas liecina, ka tas varētu būt smilšu un grants sajaukums vai varbūt tukšums, pildīts ar gaisu, norāda pētnieku komanda.

Šobrīd ir sākti izrakumi, lai noteiktu, kas ir šī "L" veida struktūra, portālam "Live Science" atklājis pētījuma vadošais autors, Tohoku Universitātes profesors, Motojuki Sato. Viņš ir pārliecināts, ka šis nav dabisks veidojums, jo "forma ir pārāk asa".

Foto: Motoyuki Sato et al.

Profesors Sato uzskata, ka datu vizualizācijā sarkanā krāsā iezīmētā "L" veida struktūra nav dabiskas izcelsmes.

Hārvarda Universitātes ēģiptoloģijas profesors Peters Der Manuelians, kas nav iesaistīts konkrētajā pētījumā, portālam "Live Science" atzinis – šis ir interesants atradums, jo uziets vietā, kas līdz šim "izbēgusi no izpētes, jo tur nav superstruktūru".

Gīzā iepriekš ir atrastas "L" formas ziedojumu kapelas, taču tās parasti atrodas virszemē, norāda Der Manuelians. "Pagaidām neesmu pārliecināts, ko šī anomālija nozīmē, bet tā pavisam noteikti pelnījusi tālāku izpēti," viņš saka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!