Foto: Shutterstock

1850. gadā Skotijas piekrasti plosīja spēcīga vētra – kad tās auri bija pierimuši un lietus mitējies pātagot zemi, Orkniju salas kāpās skatam atklājās neliela apmetne, kas izrādījās senāka par Gīzas piramīdām.

Nākamos 10 gadus šajā vietā pie Skailas līča, zemes īpašnieka Viljama Vata vadībā, ritēja nelieli arheoloģiskie izrakumi. Vēsturnieku acīm atklājās perfekti saglabājusies akmens laikmeta apmetne ar ēkām un visu iedzīvi. Tad līdz 1913. gadam darbi pieklusa, un apmetni pamatīgi "aptīrīja" izlaupītāji, savācot nezināmu, bet lielu skaitu vērtīgu artefaktu.

1926. gadā piekrasti izpostīja vēl viena spēcīga vētra, iznīcinot vienu no apmetnes ēkām, taču tā arī palīdzēja "notīrīt" vēl lielāku apmetnes teritoriju, atklājot jaunus artefaktus, un tad jau apmetni savā uzraudzībā pārņēma Lielbritānijas Darba ministrijas Seno pieminekļu nodaļa, nostiprinot krastu un tā pasargājot Skerbreju no tālākiem dabas spēku postījumiem. Saprotams, turpinājās arī arheoloģiskā izpēte, šoreiz likumīga un atbildīga.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!