Pērn arheologi gavilēja, nekropolē pie Neapoles uzejot vairāk nekā 2200 gadu senu apbedījumu ar izciliem sienu gleznojumiem. Tagad viņus samulsinājis kapenēs atrastais, raksta portāls "Live Science".

Šobrīd zinātnieki ir rūpīgāk izpētījuši apbedījumu, kam sienu gleznojumu dēļ dots Cerbera kapeņu nosaukums. Tur sakofāgā uzietas cilvēka mirstīgās atliekas, kas pārklātas ar līķautu un dažādu apbedījumu priekšmetu ieskautas, tostarp krēma burciņām un speciāliem higiēnas instrumentiem, ko romieši izmantoja, lai nokasītu no ādas netīrumus, sviedrus un eļļu pirms vannošanās.

Saskaņā ar Itālijas Kultūras ministrijas paziņojumu, mirušais, kurš atliekas ir lieliski saglabājušās, bija apglabāts uz muguras. Šķiet, ka "apbedīšanas vietas īpašie klimatiskie apstākļi" mineralizējuši līķautu, teikts paziņojumā.

Izrakumu izpētē piedalījušies dažādu jomu pētnieki – arheologi, ķīmiķi, paleobotāniķi un antropologi –, lai uzzinātu vairāk par indivīdu, kurš, iespējams, bija "dzimtas ciltstēvs, kam uzcelts mauzolejs ". Starpdisciplinārā komanda plāno izpētīt līķautu un mēģināt noteikt izmantotās dzijas izcelsmes vietu.

Tikmēr ziedputekšņu paraugi liecina, ka mirušais tika apstrādāts ar krēmiem, kas satur vērmeles, kā arī Chenopodium, ziedošu balandu dzimtas augu, teikts paziņojumā.

Arheologi joprojām gaida DNS rezultātus, kas varētu atklāt apbedītā cilvēka izcelsmi.

Foto: Itālijas Kultūras ministrija

"Cerbera kapenes turpina sniegt vērtīgu informāciju par Flegrejas teritoriju," paziņojumā citēts Itālijas Kultūras ministrijas direktors Mariano Nuco. Flegreja ir liels vulkānisks lauks, kas atrodas netālu no senās pilsētas Liternas. Kapenēs iegūtā informācija paplašina zināšanas par pagātni un paver iespējas daudznozaru pētījumiem, sacīja Nuco.

Cerbera kapenēs ir labi saglabājušās freskas, kurās attēloti mītiski personāži – trīsgalvainais suns Cerbers, kas sargājis pazemes valstību arī romiešu mitoloģijā, kā arī divi ihtiokentauri jeb jūras kentauri – radības ar cilvēka rumpi, zirga priekškājām un zivs asti. Zinātnieki uzskata, ka tie būtu Afross un Bītoss, mitoloģiski jūras dievi, kas personificē jūras putas un okeāna dzelmi.

Kapenēs atradies arī neliels altāris, uz kura ģimenes locekļi varēja atstāt dāvanas aizgājējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!