Foto: Arhīva foto

Alķīmiķi bija interesanta kompānija, kas izdarīja daudz laba zinātnei. Mēģinot sasniegt galveno mērķi – pārvērst jebkuru metālu zeltā un izgatavot nemirstības eliksīru (jo sponsori gribēja būt bagāti un nemirstīgi) –, viņi pavisam nejauši atklāja daudzus ķīmiskos elementus, paši to neapjaušot. Tā slavena dāņu zinātnieka laboratorijā nupat uziets elements, par kuru viņa dzīves laikā neviens pat nenojauta.

Tiho Brāhe (Tycho Brahe, 1546 – 1601) bija renesanses astronoms, astrologs un alķīmiķis. Pa dienu viņš "būrās" laboratorijā, bet naktī kāpa uz savas neparastās pils jumta un vēroja zvaigžņotās debesis.

Gods kam gods, kā astronoms viņš bija izcils. Brāhi mēdz pat dēvēt par pēdējo dižāko astronomu pirms teleskopu izgudrošanas. Labu reputāciju šajā zinātnes laukā Brāhe nopelnīja par novēroto un aprakstīto pārnovu Kasiopejas zvaigznājā 1572. gadā un novēroto komētu 1577. gadā.

Starp šiem diviem fundamentālajiem darbiem Brāhe tika pie visai smalkas un iespaidīgas mājvietas un mierpilnas iespējas strādāt, nesatraucoties par sadzīvi: 1576. gadā Dānijas karalis Frederiks II ar karalisko dekrētu zinātniekam piešķīra ikgadēju stipendiju un veselu salu, kur veikt astronomiskus pētījumus.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!