Foto: The Trustees of the British Museum

Ar uzvaru noslēgusies desmitiem gadu ilgā senu ķīļraksta māla plāksnīšu atšifrēšana Britu muzejā – pētniekiem izdevies izlasīt visus tur ierakstītos Mēness aptumsuma pareģojumus, vēsta specializētais portāls "Live Science".

Pirms vairāk nekā 100 gadiem mūsdienu Irānas teritorijā tik uzietas māla plāksnītes, aprakstītas ķīļrakstā. Tās nogādāja Britu muzejā, kur pētnieki gadu desmitiem centās izlasīt pirms 4000 gadiem uzrakstīto tekstu. Beidzot tas ir izdevies.

Pētījuma autori, Londonas Universitātes emeritētais Babilonijas profesors Endrjū Džordžs un neatkarīgais pētnieks Dzunko Taniguči uzsver, ka šīs četras māla plāksnītes ir "senākie līdz šim atklātie Mēness aptumsuma zīmju pareģojumu piemēri". Viņu darba rezultāts publicēts zinātniskajā žurnālā "Journal of Cuneiform Studies".

Plāksnīšu teksta autori pareģojumiem ir izmantojuši nakts laiku, ēnu kustības un Mēness aptumsumu datumu un ilgumu.

Piemēram, viens pareģojums vēsta – ja "aptumsumu uzreiz aizēnos no centra [un] uzreiz noskaidrosies: karalis mirs, Elama tiks iznīcināta". Elama bija apgabals Mezopotāmijā tagadējās Irānas teritorijā.

Citas zīmes saka: "Ja aptumsums sākas dienvidos un pēc tam noskaidrojas: sabruks Subarta un Akādija", kas tajā laikā bija Mezopotāmijas reģioni. Vēl viena zīme vēsta: "Aptumsums vakara sardzes laikā: tas nozīmē mēri."

Iespējams, astrologi izmantoja arī pagātnes pieredzi, lai noteiktu, ko "solīja" aptumsumi.

"Dažu pareģojumu izcelsme, iespējams, slēpjas faktiskajā pieredzē – priekšnoteikumu novērošana, kam sekoja katastrofa," portālam "Live Science" vēstulē raksta Endrjū Džordžs. Tomēr lielākā daļa pareģojumu, visticamāk, izteikti, izmantojot teorētisku sistēmu, kas saistīja aptumsumu īpašības ar dažādām pazīmēm, viņš atzīmēja.

Foto: The Trustees of the British Museum

Britu muzeja kolekcijā esošā un tagad atšifrētā māla plāksnīte pilnā izmērā.

Babilonijā un citur Mezopotāmijā valdīja stingrs uzskats, ka debesu notikumi var pareģot nākotni. Cilvēki uzskatīja, ka "notikumi debesīs bija šifrētas zīmes, ko dievi ievietoja kā brīdinājumus par nākotnes izredzēm tiem, kas dzīvo uz zemes", teikts pētījumā. "Valdnieku padomdevēji skatījās naksnīgajās debesīs un saskaņoja savus novērojumus ar debesu pareģojumu tekstu akadēmisko kopumu."

Tiesa, Mezopotāmijas valdnieki nepaļāvās tikai uz šīm aptumsuma pazīmēm. "Ja pareģojums, kas saistīts ar konkrēto zīmi, bija draudīgs, piemēram, "valdnieks mirs", tad tika veikta papildu izmeklēšana ar orākuliem [pārbaudot dzīvnieku iekšas], lai noteiktu, vai karalim tiešām draud reālas briesmas," raksta pētnieki.

Ja arī pareģošana pēc dzīvnieka iekšām liecināja par briesmām, cilvēki uzskatīja, ka noteiktu rituālu veikšana varētu anulēt sliktās ziņas, tā cīnoties pret ļaunajiem spēkiem, kas slēpjas aiz pareģojuma, raksta Džordžs un Taniguči. Tātad, pat ja pareģojums bija slikts, cilvēki joprojām uzskatīja, ka no šīs nākotnes var izvairīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!