Foto: Somijas pieminekļu aizsardzības departaments / Museovirasto

Igaunijas ūdenslīdēji Somu līča dibenā ir uzgājuši lidmašīnas atlūzas. Šis atradums varētu būt atrisinājums vienai no lielākajām aviokatastrofām Igaunijas vēsturē, raksta "Eesti Ekspress".

Foto: Kaido Peremēsa privātais arhīvs

Necaurskatāma migla

Bija 1935. gada 9. oktobra rīts. Helsinki. "Junkers F s13" hidroplāna dzinēji rūca, un plkst. 8.12 tērauda putns pacēlās debesīs. Somijas aviokompānijai "Aero Oy" piederošā "Junkers OH-ALI" sāka savu regulāro lidojumu Tallinas virzienā un drīz vien pazuda biezajā miglā virs jūras.

Pēc četrdesmit minūtēm lidmašīna virs Tallinas tā arī neparādījās. Pulkstenis sita deviņus, bet debesis joprojām bija tukšas. Ūlemistes lidlaukā lidmašīnu gaidošie sāka manāmi uztraukties. Saziņā ar Helsinkiem viņi noskaidroja, ka lidmašīna izlidojusi laikus.

Vēl pēc pusstundas Igaunijas un Somijas robežsargi saņēma trauksmes signālu. Tūdaļ jūrā arī izgāja robežsardzes laivas. Divas no Tallinas un pa vienai no Paldisku ostas uz rietumiem no Tallinas un no Prangli salas uz austrumiem no tās. Papildus motorlaivām meklēt pazudušo "Junkers" izlidoja arī Igaunijas Aizsardzības spēku lidmašīna.

Ap pusdienlaiku

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!