Foto: Erlandas Paplauskis

Kādam vīrietim pastaiga pa jūrmalu netālu no Klaipēdas beidzās ar neparastu atradumu – mamuta ilkni, informē Mazlietuvas Aizsargājamo dabas teritoriju pārvalde.

13. augustā kāds klaipēdietis vārdā Artūrs, pastaigājoties gar jūru pie "Holandiešu cepures" (Olando Kapurė), smiltīs atrada milzīgu ilkni un par to uzreiz informēja Mazlietuvas Vēstures muzeju, kura speciālisti apstiprināja atraduma izcelsmi – tas ir mamuta ilknis.

Šonedēļ muzeja speciālisti kopā ar vēsturnieku Titu Tamkvaiču un dzīvnieku kaulu morfologu profesoru Līnu Daugnoru (attēlā) veikuši izrakumus, cerot atrast vēl kādus kaulu fragmentus. Pludmalē tika uzieti vēl vairāki ilkņa fragmenti, un apstiprināts, ka tas patiešām ir mamuta (Mammuthus primigenius) ilknis, kas atrasts šajā vietā. Tā vecums varētu būt 20 tūkstoši gadu, uzskata profesors Daugnors. Ilkņa garums ir 55 centimetri. Pieliekot vēlāk atrastos fragmentus, sanāk visi 60 centimetri.

Šī nav pirmā reize, kad "Holandiešu cepures" kāpas apkārtne "uzdāvina" vēsturniekiem senus kaulus. Pirms kāda laika tur tika uziets mamuta iegurnis un citas skeleta daļas, aizvēsturiska degunradža mugurkaula daļa, savvaļas zirga stobra kauls un nesen pat haizivs zobs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!