Foto: Arhīva foto

Tas ir Rika (Ričarda) Gilespija (attēlā) lielais mērķis – pierādīt un atrast leģendārās amerikāņu lidotājas Amēlijas Ērhartas bojāejas vietu. Un viņš pārliecinoši apgalvo, ka to zinot. Viņu labprāt uzklausa, iztaujā, izdod viņa grāmatas un uzņem dokumentālās filmas, taču ar gavilēm un ovācijām vēl īsti nesveic. Jo nekas simtprocentīgi pārliecinošs vēl nav atrasts...

Amēlija Ērharta, pareizāk, viņas mīklainā pazušana 1937. gadā, ir viena no 20. gadsimta lielākajām mistērijām. Saprotams, ka tā apvīta ar dažādiem skaidrojumiem, minējumiem, noslēpumiem un, protams, sazvērestības teorijām.

Ērhartas pēdējais lidojums ir izpētīts teju līdz pēdējam brīdim – un tomēr palicis noslēpumā tīts. Pareizāk, ne jau viss lidojums, bet tā pati, pati pēdējā daļa. Netika atrasta nedz pati Amēlija, nedz viņas navigators Freds Nūnans, nedz arī mazākais atlūzu gabaliņš, jebkas no viņu, iespējams, avarējušās "Lockheed Model 10E Electra" lidmašīnas.

Saprotams, ka meklējumi sākās uzreiz pēc pazušanas, iesaistoties ASV flotei, jo Amēlija Ērharta bija slavenība un sava laika superzvaigzne, taču tie bija neveiksmīgi. Vēlāk dažādas iespējamās katastrofas vietas ņēmās izskaitļot un meklēt entuziasti, tostarp Gilespijs.

Ja paskatās grāmatu piedāvājumu "Amazon.com", šķiet, ka sen jau viss ir skaidrs – Rika Gilespija grāmata "Finding Amelia: The True Story of the Earhart Disappearance" ("Meklējot Amēliju: Ērhartas pazušanas īstais stāsts"), izdota 2006. gadā, 2009. gadā izdota "Amelia Earhart: The Mystery Solved" ("Amēlija Ērharta: mistērija atrisināta"), 2016. gadā – "Amelia Earhart: The Truth at Last: Second Edition" ("Amēlija Ērharta: beidzot patiesība. Otrais izdevums").

Taču Ērhartas noslēpums nav līdz galam atklāts, un nedz ASV nācija, nedz viņas ģimene un tuvinieki nevar no drosmīgās lidotājas pa īstam atvadīties.

Kas ir zināms

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!