Foto: Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs

Septiņās unikālās fotogrāfijās, kas uzņemtas 1865. gadā un glabājas Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvā, redzama Rīga īsi pirms lielajām 19. gadsimta pārmaiņām. Viduslaikiem raksturīgā pilsēta tikai gatavojas izplesties tās mūsdienu robežās, tomēr aiz vecpilsētas jau ir redzamas dažas ēkas, kas joprojām ir Latvijas galvaspilsētas panorāmā.

Tikai pirms četriem gadiem bija notikusi zemnieku brīvlaišana Latgalē, vēl nebija notikusi Vācijas apvienošanās un nodibināta Rīgas Latviešu biedrība. 1865. gads pasaules vēsturē ir ievērojams ar ASV pilsoņkara noslēgšanos, kā arī prezidenta Abrahama Linkolna noslepkavošanu. Savukārt Latvijā 1865. gadā piedzima literatūras dižgari Rainis un Aspazija. Šajā pašā gadā kāds līdz šim nenoskaidrots fotogrāfs uzkāpa, visticamāk, Doma baznīcas tornī un uzņēma vairākus Rīgas panorāmas foto. Attēlu oriģināli nav saglabājušies, bet jau 20. gadsimtā tos pārfotografēja fotomākslinieks Krišs Rake, un šīs kopijas atrodas Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvā.

Nav mūru, ir burinieki

Fotogrāfijās ir notverts pavisam īpašs mirklis Rīgas attīstības vēsturē – tikko ir nojaukti viduslaiku aizsargmūri, tomēr vēl nav izveidojies bulvāru loks un mums ierastā Rīgas centra apbūve. Daugavā vēl peld burinieki, nesen ir uzcelta pirmā Rīgas dzelzceļa stacija, bet aiz vecpilsētas ir necila mazstāvu koka apbūve. Savukārt Pārdaugavas pusē jeb Jelgavas priekšpilsētā redzamas pārsvarā pļavas un mežs un ir pavisam nedaudz koka mājiņu.

19. gadsimta vidū Rīgā dzīvoja aptuveni 65 tūkstoši cilvēku, bet 1897. gadā – jau 287 tūkstoši. Starta šāviens šai straujajai pilsētas izaugsmei bija pilsētas mūru un nocietinājuma vaļņu nojaukšana, kas ar Krievijas cara Aleksandrs II atļauju sākās 1857. gada 26. augustā. Darbi beidzās tikai 1863. gada rudenī, divus gadus pirms unikālo Rīgas panorāmas skatu uzņemšanas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!