Foto: Shutterstock

Lai pēcnāves dzīvē viņi būtu drošībā, pirms 2000 gadiem senajā Ķīnā karaliskajai dinastijai piederīgie un arī citi aristokrāti tika apbedīti greznās nefrīta bruņās. Savā ziņā ticējums attaisnojās – viņu neparastais ietērps un stāsts ir saglabājies līdz mūsdienām.

Senajiem cilvēkiem bija ļoti svarīgi pārliecināties, ka aizkapa dzīvē ar viņiem viss būs kārtībā, varēs turpināt piekopt ierasto dzīvesveidu un nekas viņus neapdraudēs. Lai atceramies kaut vai bagātīgos senās Ēģiptes faraonu apbedījumus, kuros netrūka ne zelta, ne ieroču, ne pārtikas.

Ēģiptieši nebija vienīgie, kas ticēja tam, ka aizgājējam kapā līdz iedotie priekšmeti lieti noderēs viņsaulē. Arī senajā Ķīnā bija savas prakses, kā parūpēties par mirušo tālāko dzīvi otrpus nāves slieksnim. Viens no šādiem paņēmieniem bija ietērpt aizgājēju ļoti skaistā un ļoti neparastā tērpā, kas veidots no nefrīta plāksnītēm.

Ar nefrītu ķīniešiem bija īpašas attiecības – šim pusdārgakmenim tā cietības, izturības un skaistā izskata dēļ tika piedēvētas aizsargājošas īpašības, tas personificēja dvēseli un nemirstību.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!