Foto: DELFI kolāža

"Ar šo es apliecinu, ka pildīšu savu uzdevumu, būdams dziļi pārliecināts, ka ar savu piedalīšanos pretkomunistiskā cīņā ne tikai palīdzēšu sagraut komunismu, bet līdz ar to veicināšu savas dzimtenes atbrīvošanu." Šos vārdus 1952. gada 1. jūnijā īsi pirms došanās uz PSRS okupēto Latviju rakstīja latvietis Nikolajs Balodis. Tobrīd viņš atradās Rietumvācijā un labprātīgi piekrita kļūt par ASV nelegālo aģentu Latvijā.

Nikolajs Balodis, viņš arī Boriss Loveckis, Pēteris Bogdanovs, Kārlis Krūmiņš un CAMUSO/3. Viņš bija viens no trim latviešiem, kurus 1952. gada 27. augustā ASV izlūkdienests iesūtīja Latvijā. ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes nesen atslepenotie dokumenti, kā arī brīnumainā kārtā saglabājies čekas pārskats par slepeno operāciju "Meteor" ļauj rekonstruēt vērienīgu spiegu spēli starp divām lielvalstīm vairāku gadu garumā, kurā "bandinieki" bija latviešu vīri, kurus būtībā aizsūtīja neiespējamā misijā ar ļoti mazām izredzēm izdzīvot.

Tomēr šis stāsts ir ne tikai par Aukstā kara peripetijām, bet arī par vienkāršu latviešu ģimeni, kas CIP un čekas cīņas dēļ tiek izšķirta, bērns zaudē savus vecākus, tēvs vairs nekad neatgriežas pie ģimenes. Par Nikolaja Baloža slepeno misiju Latvijā, ASV un PSRS specdienestu cīņu un tās iznākumu lasiet šajā portāla "Delfi" rakstu sērijā.

Britu "džungļi"

Drīz pēc 2. pasaules kara gan Lielbritānija sadarbībā ar Zviedriju, gan ASV uzsāka savas slepenās informācijas vākšanas operācijas okupētajās Baltijas valstīs. Rietumu lielvaras uzskatīja, ka Baltija ir pateicīga vieta slepenai darbībai, jo šīs valstis tikai nesen bija okupētas, un specdienesti pieļāva, ka Baltijas iedzīvotāji labprāt palīdzēs Rietumiem.

Britu slepenā dienesta MI6 operācija ar kodēto nosaukumu "Džungļi" sākās 1949. gadā un ilga līdz pat 1955. gadam. Šajā laikā Latvijā, Lietuvā un Igaunijā tika iesūtīti vairāk nekā 40 britu aģenti (bijušie Baltijas valstu iedzīvotāji, bieži vien Latviešu leģiona veterāni), kurus gandrīz visus padomju varas iestādes vai nu nogalināja, vai arestēja.

Tomēr vairākus gadus čekai izdevās radīt mānīgu iespaidu, ka MI6 aģenti Latvijā un Igaunijā ir satikušies ar vietējiem nacionālajiem partizāniem, savukārt dažus čekas aģentus kā "Baltijas brīvības cīnītājus" padomju puse aizsūtīja uz Londonu, kur tie piedalījās MI6 organizētās mācībās un britu specdienestu apgādāja ar viltus ziņām.

Briti savus apmācītos spiegus uz Baltiju veda ar 2. pasaules kara laika vācu ātrlaivām un izsēdināja jūrā dažus kilometrus no krasta. Sauszemē slepenie aģenti nokļuva ar mazām laiviņām. Ap 1953. gadu MI6 sāka lēnām nojaust, ka čeka viņus vazā aiz deguna un visi iesūtītie spiegi ir "iekrituši".

Par operāciju "Džungļi", kuru padomju puse nosauca par "Lursen-S" (tā sauca ātrlaivas, kas Baltijas krastos nogādāja spiegus), ir tapušas vairākas grāmatas un filmas, gan dokumentālas, gan daiļliteratūras žanrā, kur par pamatu izmantoti patiesi notikumi. Starp tām var minēt Anšlava Eglīša romānu "Vai te var dabūt alu?" un seriālu "Sarkanais mežs".

Vai PSRS gatavojas karam

ASV savu programmu ar mērķi iesūtīt PSRS rietumu apgabalos nelegālos aģentus nosauca par REDSOX, operāciju organizēja ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP). Kopumā PSRS teritorijā tika iesūtīti vismaz

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!