Foto: Arhīva foto

Kad bads sasniedz galējo pakāpi, pārspriedumiem par ētiku vietas nepaliek un kanibālisms paliek vienīgā iespēja izdzīvot. Īpaši jūrā. Tā sauktais kuģa kanibālisms reti, bet bija novērots laikos, kad kuģošana bija ļoti bīstama nodarbošanās ar risku palikt ledāju laukos vai okeāna plašumos bez iespējas saņemt jebkādu palīdzību.

Nupat kļuvis zināms vēl viens šāds gadījums, kas uzdzen šermuļus. Pētnieki ir noskaidrojuši, ka sera Džona Frenklina bēdīgi slavenajā trešajā arktiskajā ekspedīcijā izmisušie jūrnieki apēda savu kapteini, Džeimsu Ficdžeimsu. Viņu atklājumi publicēti žurnālā "Journal of Archaeological Science".

Protams, sēžot siltā istabā ar pilnu ledusskapi, ir viegli šausmināties par to, kā var apēst cilvēku, bet bezcerīgā situācijā šādas domas, iespējams, paliek otrajā vai pat desmitajā plānā.

Ekspedīcija sera Džona Frenklina vadībā 1845. gada 19. maijā ar diviem kuģiem – "HMS Terror" un "HMS Erebus" – un 129 vīru apkalpi izbrauca no Kentas ostas Anglijā, lai izpētītu un kartētu Ziemeļrietumu pāreju, arktisko kuģu maršrutu, kas savieno Atlantijas okeānu ar Kluso okeānu, un kalpotu kā pieeja Ķīnai. Taču abi kuģi iesala ledū (interpretācija par šo notikumu titulgleznā), un visa apkalpe gāja bojā. Tas būtu īsais situācijas pārstāsts. Garais ir traģisks un nežēlīgs.

Ekspedīcijas sākums izskatījās itin cerīgi – 1845. gada jūlijā abi kuģi sasniedza Disko līci Grenlandē, kur ieturēja pauzi, bet ziemas sākumā šķērsoja Bafina līci un apbrauca Kornvolde;fi pluisas salu. 1846./1847. gada ziemā kuģi iesala ledū pie Karaļa Viljama salas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!