Foto: Ēģiptes Tūrisma un senlietu ministrija

Arheologi Ēģiptē atklājuši 4000 gadus senas kapenes, kurās apglabāta bagāta provinces gubernatora vienīgā meita, atsaucoties uz Ēģiptes Tūrisma un senlietu ministriju, vēsta populārzinātniskais portāls "Live Science".

Sohagas (Ēģipte) un Berlīnes Universitāšu zinātnieki veica izrakumus lielākajās ar karalisko ģimeni nesaistītajās kapenēs Asjūtā. Tā savulaik bija viens no bagātākajiem reģioniem Senajā Ēģiptē.

Lai arī gubernatora meitas Idi kapenes senos laikos tikušas izlaupītas, viņas mūmija izņemta no sarkofāga un saplosīta, praktiski neskarts ir saglabājies brīnišķīgi skaistais sarkofāgs ar zīmējumiem un uzrakstiem. Tas ļoti daudz atklāj par seno ēģiptiešu uzskatiem par aizkapa dzīvi, norāda ministrija.

Foto: Ēģiptes Tūrisma un senlietu ministrija

Pēc atrastajām kaulu atliekām speciālisti noteica, ka Idi mirusi visai jauna, nesasniegusi 40 gadu vecumu, un viņai bijis iedzimts defekts vienai kājai. Kapenēs palikušo priekšmetu vidū bija vairākas koka figūriņas, to skaitā jaunas sievietes figūriņa, kas varētu būt pašas Idi atveidojums.

Idi kapenes tika uzietas faktiski nejauši, attīrot gubernatora Džefaihapi, viņas tēva, kapenes. Tas, ka gubernators apbedīts šajā kapsētā pie Asjūtas kalna, norāda uz Džefaihapi augsto stāvokli sabiedrībā.

Foto: Ēģiptes Tūrisma un senlietu ministrija

Idi un viņas tēvs dzīvoja Vidējās valsts periodā, faraona Snostera I valdīšanas laikā (aptuveni no 1961. līdz 1917. gadam pirms mūsu ēras).

Džefaihapi meitas kapenes atradās apmēram 15 metru dziļumā ziemeļu pusē, un telpā bija divi koka sarkofāgi – ārējais un iekšējais. Lielākais bija 2,62 metrus garš, mazākais – 2,30 metrus garš. Mazā sarkofāga vāks mētājās turpat blakus, kur bija arī koka figūriņas un rituālo trauku kaste.

Foto: Ēģiptes Tūrisma un senlietu ministrija

Sarkofāgs pētniekiem sniedz īpaši vērtīgu informāciju, jo viscaur aprakstīts ar tekstiem, kurā detalizēti izklāstīts aizgājēja ceļojums uz aizkapa pasauli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!