Foto: Arhīva foto, DELFI

Pēc nedēļu ilgiem meklējumiem "Delfi" izdevās noskaidrot, kas bija liepājnieki Harijs un Lora, par kuru 1944. gadā rakstītajām vēstulēm stāstījām pagājušajā nedēļā. Kopumā 22 vēstules "Delfi" nodeva kāds lasītājs, viņš tās savukārt bija iegādājies Liepājā antikvariātā.

Sirsnīgās vēstules stāsta par divu jaunu cilvēku – vīra un sievas – dzīvi 2. pasaules kara pēdējos mēnešos, bet tajās nebija atbildes – kas ar šim cilvēkiem notika pēc kara. Tagad šis noslēpums ir atklāts, un vēstules tiks nodotas Harija un Loras meitai.

Ko mēs zinājām, izlasot vēstules? 1944. gada rudenī liepājniece Lora raksta vēstules savam vīram Harijam, kurš nesen ir devies uz Vāciju, kur dien Latviešu leģiona rindās. Visas vēstules bija bez aploksnēm, no tām nevarēja uzreiz noskaidrot abu galveno varoņu uzvārdus un precīzas adreses. Diemžēl līdz "Delfi" nonāca tikai Loras rakstītās vēstules, Harija sūtītās, visticamāk, ir kaut kur noklīdušas.

Pirmā vēstule bija datēta ar 1944. gada 20. oktobri, savukārt pēdējā izsūtīta 1945. gada 8. janvārī. Dažādas pazīmes liecina, ka Harijs dien Ieroču SS latviešu lauku papildinājumu depo jeb Tornas būvpulkos, kas 1944. gada beigās bija izvietoti pie Polijas pilsētas Toruņas. Jau no pirmajām vēstulēm ir noprotams, ka Lora ir bērna gaidībās. Pirmajās vēstulēs viņa vēl nedzimušo bērniņu dēvē par Jurīti, bet jau vēlāk ziņo, ka bērns būs meitenīte, kuru sauks par Ilgu. Savam vīram uz Vāciju viņa raksta, ka dzemdības varētu būt aptuveni 1945. gada 20. februārī.

Lora dzīvo privātmājā Liepājā, Nīcas ielas apkaimē, viņa tur kazu un vistas. Pirms iesaukšanas leģionā šajā namiņā dzīvoja arī viņas vīrs Harijs. Vēstulēs ir daudz nelielu sīkumu, piemēram, Loras māsas vārds un kaimiņu uzvārdi, kas varētu palīdzēt noskaidrot, kas šie cilvēki bija.

Atradums arhīvā


Pagājušajā nedēļā pēc raksta publikācijās portālam "Delfi" palīgā devās "Facebook" grupas "Ciltskoki" biedri un portāla "Ciltskoki.lv" veidotājs Egils Turss, kas centās pēc vēstulēs esošajām informācijas druskām noskaidrot Harija un Loras uzvārdu, kā arī viņu tālāko likteni. Tomēr atbildi uz jautājumu, kas bija Harijs un Lora, portāls "Delfi" atrada Liepājas Dzimtsarakstu nodaļas arhīvā – tajā glabājas Harija un Loras

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!